Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné."— Transkript prezentace:

1 POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné zpracování více úloh teoreticky v jednom okamžiku.(např. současně spuštěný Word a Excel )

2 POJMY A VLASTNOSTI OS: PLUG&PLAY: Umožňuje automaticky detekovat nový hardware. (např. u Windows) BOOTOVÁNÍ: zavádění operačního systému téměř vždy se OS bootuje z pevného disku v případě problémů musíme OS bootovat z diskety nebo CD

3 POJMY A VLASTNOSTI OS: SOUBOROVÝ SYSTÉM: Data na disku musí být uložena prostřednictvím předem stanovených pravidel. Souborový systém = algoritmus, podle kterého jsou data zapsána na disku. Př. FAT tabulka (Win 95,98), NTFS (Win 2000,XP)

4 KLADY A ZÁPORY NĚKTERÝCH OS: Systém +- DOS stabilní, rozšířený neumí multitasking nepřívětivé uživatelské rozhraní WINDOWS množství software hodně rozšířený příjemné uživ. prostředí plug‘&play poměrně náročný na hardware občas nestabilní ( straší verze) OS/2 příjemné uživ.prostředí obrovská stabilita kvalitní multitasking ovládání hlasem málo softwaru málo rozšířený LINUX stabilní rozšířený otevřený systém – velmi přizpůsobivý poměrně složité ovládání v textovém režimu


Stáhnout ppt "POJMY A VLASTNOSTI OS: UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ: Prostředí, v němž se uživatel OS pohybuje ( př. textové rozhraní, „okna“ MULTITASKING: Funkce umožňující souběžné."

Podobné prezentace


Reklamy Google