Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

2 Tábor - město husitů

3 Město Tábor vzniklo na konci března roku 1420, kdy sem přišli z nedalekého Sezimova Ústí přívrženci Husova učení a založili tady revoluční město, pevnost. Město bylo pojmenováno podle hory THABOR u Nazaretu, v dnešním Izraeli. Nově příchozí odevzdávali všechen svůj majetek do kádí na náměstí. Takto sebraný majetek byl rozdělován mezi členy obce podle jejich potřeb. Všichni si byli rovni, žili prostým životem bez přepychu, na pořádek dohlíželi čtyři zvolení hejtmané. Občané se nazývali táborité.

4

5 Táborská obec měla od počátku vlastní vojsko. Zkušení velitelé, hejtmané, cvičili tábory v boji a zacházení se zbraněmi. Brzy poté táborské vojsko provádělo úspěšné výpady do okolí, dobylo a vyplenilo kláštery v Milevsku, Louňovicích a Zlaté Koruně. Uloupený majetek byl jedním z hlavních zdrojů příjmů táborského společenství. Dobyté kláštery a kostely táborité vypalovali. Jejich vnitřní zařízení, vzácné knihy, sochy i obrazy ničili a pálili. S nepřáteli zacházeli husité stejně nelítostně, jako katolická vojska s nimi.

6

7 Stará radnice patří k nejvýznamnějším památkám pozdní gotiky v českých městech má čtyři křídla, která obklopují malé nádvoří. v současné době slouží radnice jako vstup do podzemních chodeb, k expozicím Husitského muzea i k pořádání kulturních akcí

8 Táborské podzemí rozloha táborských sklepů má celkovou délku až 14 kilometrů mnohde vytvářejí tři patra podzemí. propojením sklepů několika domů vznikl prohlídkový okruh pro návštěvníky dlouhý asi 800 metrů okruh začíná ve sklepení staré radnice končí v podzemí domu čp. 6 na severní straně náměstí teplota se zde pohybuje po celý rok kolem 10 °C

9 Husitské muzeum

10

11 Kostel Proměnění Páně na hoře Tábor

12 bývalý hrad připojená Bechyňská brána Věž Kotnov

13 Jordán nejstarší vodní nádrž ve Střední Evropě byla založena roku 1492 a vznikla přehrazením Košínského potoka.1492 Košínského potoka má rozlohu asi 50 hektarů a dosahuje hloubky až 18 metrů. původně měla sloužit jako chovný rybník, ale později se ukázalo, že je na chov ryb příliš velká.rybník dnes slouží jako záložní zásobárna vody a je místem k odpočinku obyvatel i turistů. od roku 1830 nebyla nádrž čištěna.1830

14

15 Téma: Tábor - město husitů Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Power Point internet Autor: Mgr. Alena Šmolíková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)


Stáhnout ppt "TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google