Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.01 Pekárenská výroba - úvod Vytvořeno:01.09.2013 Ověřeno: 06.09.2013 Třída:PE1

2 Pekárenská výroba - úvod Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pekařství, pekařská technologie, mlynářství Anotace: Materiál je určen k seznámení a pochopení pekárenské výroby a technologie pekařství.

3 Pekárenská výroba Pekařství je řemeslo a potravinářský obor, který se zabývá výrobou a případně distribucí pečiva, tj. pečených výrobků z moučného těsta. Může také znamenat malou živnostenskou pekárnu a prodejnu.

4 Pekárenská výroba Mezi tradiční pekárenské výrobky vyráběné a dodávané na trh naší společností, patří především široký sortiment výrobků ze skupiny běžného a jemného pečiva.

5 Pekařská technologie - vznikla zároveň s obilnářstvím. Obilí - základ výživy velké části lidstva; nejprve se zpracovává mletím na mlýncích a ve mlýnech, poté se zadělává vodou a případně se nechá vykynout na těsto, které se nakonec upeče. Tyto činnosti se zprvu dělaly v každé domácnosti, teprve později se z ní oddělilo specializované mlynářství a už ve starověkých městech vznikli samostatní řemeslníci, pekaři, kteří často měli i vlastní mlýny a sklady

6 Kontrolní otázky 1.Vysvětlete pojem pekárenská výroba. 2.Jmenujte některé druhy pečiva.

7 Správné odpovědi 1.Řemeslo které se zabývá výrobou a případně distribucí pečiva. 2.Chleba, housky, rohlíky, veka na chlebíčky, tlačené koláče, ……..

8 Citáty …. "Mnoho lidí na světě zoufale touží po kousku chleba, ale mnohem více je těch, kdo zoufale touží po malém kousku lásky". "Zlořečený je ten, kdo pro skývu chleba opustí pravdu". "Máš - li dva bochníky chleba, jeden prodej a kup si hyacint. Nasytíš tělo a duši". "Kde je pivovar, tam netřeba pekaře".

9 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Peka%C5%99stv%C3%A D http://old.icm.uh.cz/soubor.py/FIL3061 MÜLLEROVÁ, Monika.CHROUST, František. Pečeme moderně v malých i větších pekárnách. 2.vyd.Kora, 1993, ISBN 80-85644-03-7. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google