Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"— Transkript prezentace:

1 AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/

2 AUSTRALIE - ULURU (Ayers Rock)

3 OBSAH Mapa Austrálie Základní údaje Uluru
Ayers Rock-povrch skalního monolitu Obecné informace Náboženský význam památky UNESCO Vlastnická práva k Uluru Aboriginals

4

5 . Uprostřed australského kontinentu se z vyprahlé roviny zvedá rudé srdce Austrálie, Uluru neboli Ayers Rock. Tato skála se stala nejen vyhledávaným turistickým cílem, ale i jedním z nejposvátnějších míst pro australské domorodce. Uluru se nachází na samém jihu australského Severního teritoria, 335 kilometrů vzdušnou čarou (450 kilometrů po silnici) od Alice Springs. V roce 1958 zde pak byl zřízen národní park.

6

7 OBECNÉ INFORMACE Uluru je největší samostatný skalní monolit na světě.
Nadmořská výška jeho vrcholu je 863 metrů. Skála se tyčí 348 metrů nad úroveň okolního terénu a její obvod je 9,4 kilometru. Geologické stáří útvaru je přibližně 600 milionů let. Uluru je tvořeno pískovcem načervenalé barvy, jehož barva zvláště vynikne při východu či západu slunce. Povrch monolitu byl díky velkým změnám teplot rozpukán, takže jsou zde četné praskliny, průrvy a jeskyně.

8 Kolem jeho úpatí vedou cesty míjející početné kresby domorodců i jejich posvátná místa.
Monolit pro ně má obrovský náboženský i kulturní význam, proto od roku 1985 zaujímá místo na seznamu UNESCO.

9 VLASTNICKÁ PRÁVA Dlouhou dobu se proto místní austrálský národ Anangu snažil o to, aby bylo domorodcům jako původním obyvatelům této země přiznáno vlastnické právo na Uluru a okolí, jejich snaha však dlouho ztroskotávala na faktu, že místo bylo národním parkem. Teprve roku 1985 došlo k zásadnímu průlomu. Skála byla tehdy australskou vládou nakonec domorodcům vrácena. Místo je tedy dnes oficiálně domorodým majetkem, nicméně domorodci v předávací smlouvě zároveň toto místo pronajali na 99 let vládní agentuře, která spravuje (spolu s domorodci) zdejší národní park. Mohou sem tedy nadále jezdit i turisté, ale část míst je nepřístupná a slouží domorodcům ke kultovním účelům. Místní domorodci kmene Anangu dodnes považují výstup na vrchol této hory za cosi neuctivého, i když výstup není turistům oficiálně zakázán. Přesto může být výstup i nebezpečný – už zde zahynulo celkem 36 turistů!

10 ABORIGINALS

11 KDO JSOU ABORIGINALS? Kdo jsou vlastně domorodci? Pro původní obyvatele Austrálie se v angličtině ujal pojem Aboriginals, tedy Aboriginové, domorodci. Když se na březích Austrálie vylodili první Evropané (r. 1788), žilo na tomto kontinentu asi tři čtvrtě milionu domorodců. Byli to lovci i sběrači a běloši proti nim od počátku postupovali zcela bezohledně (zabírali jejich půdu a stříleli po nich jako po divoké zvěři). Neblaze na ně působily i zavlečené choroby a alkohol. Dnes žije v Austrálii okolo osob domorodého původu, z nichž jen malá část na severu se vrátila ke způsobu života připomínajícímu dobu před příchodem Evropanů. Ostatní žijí ve městech, ale zůstávají převážně na okraji společnosti.

12 Děkuji za pozornost

13 ZDROJE http://www.celysvet.cz/images.php?fotka=australie_1&dd=1328
KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie"

Podobné prezentace


Reklamy Google