Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku."— Transkript prezentace:

1 Hradec Králové město+akvárium

2 Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku a době římské. Díky svému výhodnému umístění měla oblast charakter obchodního střediska. Už v 10. století zde měli své sídlo Slavníkovci.  Roku 1225 se stal hrad s tržním předhradím svobodným královským městem  Významnou roli sehrál Hradec za husitské revoluce, při které se město postavilo na na stranu Jana Žižky. Ten byl také roku 1424 pochován v chrámu sv. Ducha.

3  Pohromou pro město bylo období třicetileté války. Švédské útoky stály Hradec vysoké výpalné, ale i ztráty na obytných domech na předměstích a na uměleckých a stavebních památkách.  Roku 1851 byl Hradec Králové prohlášen samostatným městem, a zvolen jeho první starosta Ignác Lhotský.  Roku 1866 se za hradbami pevnosti rozhodla válka mezi Rakouskem a Pruskem. Tehdy se ukázala další existence pevnosti bezúčelnou. Hradby se staly brzdou dalšího rozvoje.  Po 28. říjnu 1918 nastává i pro město nová epocha jeho vývoje. Je to slavné období, kdy se vytvářel jeho moderní urbanistický obraz  Rozvoj města byl násilně přerušen 2. světovou válkou: Po osvobození republiky v roce 1945 se město znovu stalo významným hospodářským a kulturním střediskem. Historické centrum města bylo prohlášeno památkovou rezervací.  Další na: www.hradeckralove.czwww.hradeckralove.cz

4 Věže chrámu sv. Ducha

5  Schody z nábřeží na náměstí

6

7 Chrám sv. Ducha a Bílá věž

8 Stará radnice

9

10

11

12

13 Vyhlídková věž

14

15 Obří akvárium  Obří akvárium bylo otevřeno v roce 1998 jako první veřejné akvárium ve střední a východní Evropě  Naše návštěva byla pro mnohé určitým zklamáním – na malém prostoru mnoho lidí  Akvárium je ideální pro rodinné výlety  Café Piraňa nás přivítalo bez zákusků, špatnou kávou a neochotnou obsluhou. Všichni hledali raději občerstvení jinde

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Šťastnou cestu domů


Stáhnout ppt "Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku."

Podobné prezentace


Reklamy Google