Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na."— Transkript prezentace:

1

2 Zámek Orlík … se představuje

3 Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na Mirovice na levém břehu Vltavy nad brodem, kde se vybíralo clo z plavby po řece. První zmínka o clu na Vltavě je z r. 1253. Zprávy z let 1287 – 1288 svědčí o královském držení Orlíka. Tehdy docházelo k ozbrojeným srážkám orlické posádky s lidmi pražského biskupa Tobiáše z Bechyně, kdy kořist a zajatci byli sváženi na Orlík.

4 Orlí hnízdo nad Vltavou … Zámek Orlík stojí na skalním ostrohu nad řekou Vltavou, který řeka dříve obloukem obtékala. Po vybudování Orlické vodní nádrže v l. 1952 – 1960 byl zabezpečen betonovými injekcemi a žulovým ochranným pláštěm. Vodní hladina přehrady je o 60 m vyšší, než byla hladina Vltavy, takže Orlík se dnes spíše podobá vodnímu hradu, zatímco dříve připomínal orlí hnízdo.


Stáhnout ppt "Zámek Orlík … se představuje Trocha historie Předchůdcem dnešního hradu Orlíka byl pravděpodobně malý hrad vybudovaný na ochranu cesty od Milevska na."

Podobné prezentace


Reklamy Google