Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Hv.1.14 Tóny, zvuky (hluky) Vytvořeno:16.10.2013 Ověřeno: 20.11.2013 Třída:SČ1

2 Tóny, zvuky (hluky) Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:tón, nota, frekvence tónů, půltón, celá, půlová, čtvrťová nota Anotace: Materiál je určen k seznámení s tóny, zvuky popřípadě hluky, které se téměř v každém hudebním žánru objevují.

3 Tóny, zvuky (hluky) Tón - je každý zvuk se stálou frekvencí. Hudební zvuk (tón) - vzniká pravidelným chvěním tělesa a má určitou výšku, délku, sílu a barvu, který lze zahrát nebo zazpívat. Nota - grafická značka pro tón,zapisovaná do notové osnovy.

4 Frekvence tónů Jednotlivé různé tóny se liší frekvencí. Tón s dvojnásobnou frekvencí zní pro lidské ucho o jednu oktávu výše. Léčivé tóny a frekvence – You Tube.cz

5 Základní vlastnosti tónu Výška - slyšíme jestli je tón hluboký, vysoký. Dokážeme ho zopakovat zpěvem nebo zahrát na nějaký hudební nástroj. Délka - tedy jak dlouho tón zní. U hudebních nástrojů dáno například tím, jak dlouho vydrží kmitat struna, jak dlouho vydrží hráč s dechem. V hudbě počítáme délku tónu na doby. Síla - nám sděluje jak je tón hlasitý. Hlasitost je subjektivní. Na určování hladiny hluku se využívá intenzita zvuku a je dána podílem výkonu zvukového vlnění a plochy kterou prochází. Její jednotka je decibel [dB]. Barva - díky barvě slyšíme tóny různě. Tón zahraný na housle může mít stejnou výšku, délku i hlasitost, ale zní jinak než tón o stejné výšce, délce a intenzitě zahraný na kytaru atd.

6 Základní tóny Existuje sedm základních tónů: c, d, e, f, g, a, h. Nejmenší používanou vzdáleností mezi dvěma tóny je půltón. Mezi základními tóny nejsou vzdálenosti vždy stejně velké. Mezi některými tóny je vzdálenost dvou půltónů, mezi jinými vzdálenost pouhého jednoho půltónu.

7 Hluky (šramoty) Hluk je zvuk s nepravidelným kmitáním (zvuk vzniká kmitáním tělesa rozechvívajícího vzduch, který následně rozechvívá lidské sluchové ústrojí - bouchnutí kladivem, tlesknutí, bublání vody). Význam hluků (šramotů) význam vzrostl s rozvojem experimentální hudby a noisové hudby, ale mají důležité místo i v soudobé vážné hudbě. Noise je hudební žánr založený na hluku,šumu. Hluky jsou buďto elektronické nebo nahrané v reálném světě.

8 Kontrolní otázky 1.Vysvětlete pojem tón a hluk. 2.Vyjmenujte vlastnosti tónů.

9 Správné odpovědi 1.Tón je každý zvuk se stálou frekvencí. Hluk je zvuk s nepravidelným kmitáním. 2.Výška, délka, síla, barva.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Tón zakladyhudebniteorie.ic.cz/notopis.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google