Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Makedonie – hornatá země severně od Řecka
(v očích Řeků to býval druhořadý polobarbarský stát). Filip Makedonský

3 Filipp II. (359 – 336 př. n. l.) - vybudoval mocnou a prosperující říši - zreformoval armádu, vytvořil jednotky s dlouhými kopími – falangy (na dlouhou dobu byly neporazitelné) - snažil se hospodářsky podmanit Řecko

4 filipiky Filip II. Makedonský Démosthenés

5 338 př. n. l. bitva u Chaironeie
- Řecko poraženo - vítězové jim ponechali množství svobod a respektovali jejich státní zřízení i kulturu - příprava společného tažení do Persie  336 př. n. l. – Filip Makedonský zavražděn moci se ujímá jeho syn Alexandr Makedonský Ovládl téměř celý tehdy známý svět (Řecko, Egypt, Mezopotámie, Přední Asie, část Indie).

6 Setkání s Diogenem Alexandr a Bukefalos Učitel Aristoteles Knihovna v Alexandrii Alexandr jako Hór

7 Tažení Alexandra Makedonského a jeho říše (336-323 př. n. l.)

8 Alexandr a Dareios III. v bitvě u Issu, Pompeje

9 Alexandr zakládá města – Alexandrie (asi 90); nejslavnější
v Egyptě - proslulá knihovna, svazků, město se stalo centrem vědeckého bádání a vzdělanosti, v němž působili významní učenci z celého antického Středomoří; maják na ostrově Faru naproti alexandrijskému přístavu, zařazený mezi sedm divů světa Helénismus – kultura, která vznikla smísením řecké kultury s kulturou východních národů Diadochové – nástupci Alexandra Velikého (vojevůdci) nejslavnější Ptolemaiovci v Egyptě říše rozdělena na tři části

10 Rozpad makedonské říše: říši si rozdělili Alexandrovi generálové Antigonos, Ptolemaios a Seleukos

11 Helénistické období Seznam použitých pramenů:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů:


Stáhnout ppt "Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google