Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEČTÍ BOHOVÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEČTÍ BOHOVÉ."— Transkript prezentace:

1 ŘEČTÍ BOHOVÉ

2 ŘECKÁ MYTOLOGIE Skládá se z mýtů a legend starověkých Řeků
Pojednává o bozích, lidech, hrdinech a jejich činech Báje byly zaznamenávány nejprv ústně, poté literárně /příběhy,básně/, bývaly také zobrazeny na keramice Nejstarší literární díla: epické básně Ilias a Odyssea - popisují události trojské války

3 VZNIK SVĚTA na začátku „Chaos“
Z temnoty Gaia(Země) , Eros(Láska), Tartaros(Propast), Erebos(Tma) Gaia porodila Úrana Gaia + Úran: Titáni muži: Koios, Kríos, Kronos, Hyperion, Iapeto a Okeanos ženy: Mnémosyné, Foibé, Rheia, Theia, Themis a Téthys Kronos vykastroval svého otce a stal se vládcem Titánů

4 KRONOS A RHEIA Hestie Déméter Héra Poseidón Hádes Zeus
Kronos se svých dětí obával, a proto každé po narození snědl. Na radu své matky Gaie odešla Rheia tajně porodit Dia na Krétu a místo syna podstrčila Kronovi kámen.

5 PORÁŽKA KRONA Když Zeus vyrostl, podal svému otci nápoj, kvůli kterému vyzvracel Rheiny ostatní děti i s kamenem, které zůstal v jeho žaludku po celou tu dobu. Zeus pak vyhlásil Kronovi válku o vládu nad bohy. Zeus a jeho sourozenci nakonec s pomocí Kyklopů a Hekatoncheirů, které vysvobodili s Tartaru, ve válce zvítězili, načež byli Kronos a Titáni svrženi do Tartaru.

6 OLYMPŠTÍ BOHOVÉ Zeus, Héra, Poseidón, Démétér, Apollón, Artemis, Arés, Afrodíté, Hermés, Athéna, Héfaistos, Hestia (Dionýsos)

7 ZEUS Vládce bohů Bůh nebe, počasí Vládce blesků Manželka Héra
Mnoho milenek, zjevoval se v různých podobách (býk, labuť, ...) Největší chrám v Olympii, na jeho počest konány olympijské hry

8 HÉRA Bohyně manželství, věrnosti, sňatku Neměla ráda Diovy milenky
Manželka Dia

9 POSEIDÓN Bůh moře, vod Tvořil zemětřesení Zobrazován s trojzubcem
Bratr Dia

10 HÁDES Bůh podsvětí, bohatství Nesídlí na Olympu, ale v podsvětí
Manželka Persefona – polovinu roku žije v podsvětí (podzim, zima), druhou polovinu u své matky Déméter (jaro, léto) Podsvětí mu střeží trojhlavý pes Kerberos

11 ATHÉNA Narozena z Diovy hlavy ochránkyně Athén.
Dárkyně řemesel, posléze i věd a moudrosti bohyně uvážlivě vedené spravedlivé války a vítězství. Athény získala ve sporu s Poseidónem v Athénách byl na její počest slaven každý čtvrtý rok jeden z nejvýznamnějších řeckých svátků – tzv. velké panathénaie.

12 APOLLÓN bůh slunečního jasu, dárce zdraví,otec Asklépia
ochránce domů a mořských cest, patron básníků, hudebníků, věštců, stojí v čele Múz Syn Dia a bohyně Létó, bratr Artemidy. V řeckém životě měly značný vliv jeho věštírny, zejména věštírna v Delfách.

13 DIONÝSOS bůh vína a nespoutaného veselí
původně byl i bohem úrody a plodnosti Cestoval se svou družinou Oženil se s Ariadnou Na jeho slavnostech vzniklo řecké divadlo Dionýsos poté usedl po pravici nejvyššího boha Dia na Olympu.

14 DĚKUJI ZA POZORNOST László Iván Prima B


Stáhnout ppt "ŘEČTÍ BOHOVÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google