Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Švýcarsko vlajka a znak.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Švýcarsko vlajka a znak."— Transkript prezentace:

1 Švýcarsko vlajka a znak

2 Švýcarská konfederace
Švýcarsko je vnitrozemský stát v západní části střední Evropy o rozloze km2. Je to federativní republika, administrativně se dělí na 20 kantonů a 6 polokantonů s vysokým stupňem samosprávy. Švýcarsko má významné mezinárodní postavení, které je posilováno jeho neutralitou. Hlavní město Bern je sídlem vlády, parlamentu a prezidenta. Významným sídlem mezinárodních organizací je Ženeva – evropské sídlo OSN a Mezinárodního červeného kříže.

3 Alpy Přírodní poměry Asi 70% území Švýcarska má horský až velehorský ráz. Jižní až střední část státu vyplňují velehorská pásma Alp. Na hranicích s Itálií jsou Pevninské Alpy s nejvyšší horou Piz Dufour (4 634 m.n.m.).

4 Alpy

5 Švýcarský národní park

6 Vysoké hory Ve Švýcarsku je celkem 74 čtyřtisícovek, z nichž 12 nejvyšších se nachází ve Walliských Alpách se světově známým vrcholem Matterhornu (4.478 m) v lyžařském středisku Zermatt. Z Grindelwaldu se ozubenou dráhou dostanete na Jungfraujoch (3.454 m), nejvyšší lanovku Evropy.

7 Obyvatelstvo Počet obyvatel: Švýcarsko má jazykově i nábožensky rozmanité obyvatelstvo, s vysokým podílem cizinců. Obyvatelstvo tvoří Švýcaři (91%) a cizí státní příslušníci – hlavně z Turecka, Španělska a Portugalska. Ve Švýcarsku jsou 4 úřední jazyky: němčina(64%), francouzština(19%), italština(8%) a rétorománština(0,6%). Střední délka života obyvatel Švýcarska je jedna z nejvyšších na světě. Švýcarsko nemá žádné milionové město.

8 Sporty Ostatní sporty Golf Paragliding Tenis Jízda na koni
Turistika Cyklistika a cykloturistika Vodní sporty Zimní sporty – nejen lyžování Ostatní sporty Golf Paragliding Tenis Jízda na koni (Roger Federer)

9 Hospodářství Vysoce rozvinutý průmyslově-zemědělský stát, jedno z hlavích bankovních a finančních center světa. Švýcarsko patří k nejbohatším zemím, HDP na obyvatele je zde největší na světě.

10 měna Švýcarský frank

11 průmysl Nejvýznamnějším oborem je průmysl strojírenský (hodinky, optika, elektrotechnika). Další průmyslové obory: chemický (barvy, laky, kosmetika), potravinářský – Nestlé (máslo, sýry, čokoláda), textilní a papírenský.

12 Největsí města Luzern Montreux Neuchatel – Neuenburg Schaffhausen Sion
Solothurn St. Gallen St. Moritz Winterthur Zermatt Ženeva (Genf) Appenzell Basilej (Basel) Bellinzona Bern (hlavní) Brig Curych (Zürich) Chur Davos Fribourg Interlaken Lausanne Lugano

13 Zajímavá místa Regiony Eiger, Mönch a Jungfrau Engadin Jura
Luganské jezero (Lago di Lugano) Neuchatelské jezero Bodamské jezero (Bodensee) Region Heidiland Švýcarský národní park Údolí sýru Gruyére Údolí Emmental Údolí řeky Rhone Vierwaldstättské jezero Walliské Alpy Ženevské jezero (Lac Léman)

14 podnebí Průměrné teploty ve Švýcarsku se pohybují mezi °C v létě, °C v zimě a °C na jaře a na podzim.

15 Díííky za pozornost

16 Filip Šneider, 5.A


Stáhnout ppt "Švýcarsko vlajka a znak."

Podobné prezentace


Reklamy Google