Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava."— Transkript prezentace:

1 Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava

2 Obsah prezentace Mobilní zařízení a informační systémy. Přehled technologií. Navrhované řešení: –ukázka IS s webovou službou; –ukázka aplikace pro PDA.

3 Přístup do IS Současné IS –Obvykle přístupné jen z webového prohlížeče. Budoucí IS –Brána pro výměnu informací s jinými systémy. Zobrazování dat IS. –Webové prohlížeče. –Aplikace pro mobilní zařízení.

4 Aplikace vs prohlížeč Prohlížeč: –vyžaduje navíc formátovací data; –omezené prezentační možnosti; –vyžaduje neustále připojení; –poměrně snadná tvorba rozhraní IS.

5 Aplikace vs prohlížeč 2 Aplikace: –přenáší se jen nezbytná data; –prezentační možnosti jsou omezené jen fantazií tvůrce; –umožňuje online i offline přístup; –komplikovanější tvorba rozhraní IS.

6 Přehled technologií Webová služba: softwarový systém identifikovatelný svým URI; rozhraní a vazby jsou popsány XML dokumentem (WSDL); ostatní systémy mohou definici webové služby vyhledat. SOAP: používá XML zprávy k vyvolání metod vzdáleného objektu; předepisuje jednotný způsob přenosu dat (v XML); je protokol pro výměnu strukturovaných informací v distribuovaném prostředí. JAX-RPC: je model pro vytváření webových služeb; na platformě Java umožňuje vytvářet webové služby založené na SOAPu.

7 Navrhované řešení

8 Offline přístup do IS Aplikace umožňuje provádět operace v IS bez nutnosti okamžitého připojení. –Dvě databáze. –Prováděné operace nad vlastní databází. –V okamžiku navázání spojení: synchronizace dat z databází; stažení požadovaných dat.

9 Ukázka PDA aplikace

10 Závěr Množství uživatelů mobilních zařízení neustále roste. Mobilní zařízení klade nové požadavky na IS. Technologie jako webové služby umožňují spojit IS s ostatními systémy. Moderní výkonná zařízení umožňují offline přístup do IS.

11 Děkuji Vám za pozornost. Dotazy?


Stáhnout ppt "Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava."

Podobné prezentace


Reklamy Google