Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Sabinovo náměstí 16 Karlovy Vary Vladimíra V i n t e r o v á odborná učitelka uvádí pro TP1 tuto výukovou prezentaci : 4.2.4 Matice a podložky

2 4.2.4 Matice a podložky Matice je nejčastěji šestihranná.
Uzavřená matice (obrázek vedle) se použije tam, kde je třeba chránit konec dříku šroubu. Kruhové matice jsou upraveny např. takto: matice s otvory (obrázek vedle), matice s drážkami (obrázek vedle) a matice se zářezy (obrázek vedle).

3 Matice a podložky Křídlová matice (obrázek vedle) se dá rukou uvolnit, šroub se pak pootočí a spoj se rychle uvolní. Podložky se dávají pod matice tehdy, je-li materiál pod maticí měkký, neobrobený nebo skloněný, je-li díra příliš velká apod. Některý druh podložek zajišťuje šroubový spoj proti uvolnění.

4 4.2.5 Pojištění šroubů a matic
Šroubový spoj je samosvorný - utažením matice nebo šroubu vzniká mezi závity dostatečné tření, bránici uvolnění spoje. Chvěním se však může spoj uvolnit; proto se šrouby a matice pojišťují proti uvolnění různým způsobem. Mechanické pojištění vyžaduje vložení pojistné součásti, např. závlačky nebo podložky s jazýčkem.

5 Pojištění šroubů a matic
Závlačka se prostrčí dírou vyvrtanou v dříku šroubu nad matici (obrázek vedle) nebo dírou procházející maticí i dříkem; v obou případech se konce závlačky rozehnou. V korunové matici (obrázek vedle) je šest nebo deset zářezů pro závlačku. Podložka s jazýčkem (obrázek vedle), uchyceným na okraji blízké hrany s druhým koncem opřeným o hlavu nebo matici, brání pootočení šroubu.

6 Pojištění šroubů a matic
Pojištění třením. U dalších způsobů pojištění se v závitech matic a šroubů nebo v opěrných plochách matic vyvine dostatečné tření, bránící uvolnění matice. Toto tření se vyvolá protimaticí (obrázek nahoře), maticí Berma (obrázek vedle), pružnou podložkou (obrázek dole) atd.

7 Pojištění šroubů a matic
Nejčastěji se spoje pojišťují pružnými podložkami. Jsou kalené, šikmo proříznuté a s tak vyhnutými konci, že styková plocha matice při utahování po ostří podložky klouže. Při dotažení spoje pružící konce podložky a její ostří zabraňují uvolnění matice, i když na spoj působí chvění a dynamické namáhání. Přesah v závitech se udržuje i při nejnižší proměnlivé osové síle šroubu.

8

9


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google