Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkcionalistický Zlín – architekti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkcionalistický Zlín – architekti"— Transkript prezentace:

1 Funkcionalistický Zlín – architekti
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Funkcionalistický Zlín – architekti Označení DUM VY_32_INOVACE_11_3_03 Autor Mgr. Jana Pešatová Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Moderní dějiny Ročník 3. ročník gymnázia

2 Funkcionalistický Zlín
Nejvýznamnější architekti

3 Český architekt, urbanista, malíř, jeden ze zakladatelů moderní architektury
Dokument ČT z r (30 min.) 2-jan-kotera/ / Se Zlínem je spjatý především projektem Baťovy vily ( ) a urbanistickým návrhem rozvoje města ( ) s výstavbou dělnických kolonií a vizí Zlína jako zahradního města Podle Kotěrova návrhu byla vybudována čtvrť Letná s typickými neomítanými spárovanými domky z režného cihlového zdiva Jan Kotěra (1871 – 1923)

4 František Lydie Gahura (1891 - 1958)
Český architekt a sochař Žák Jana Kotěry Hned po studiích zaměstnán u firmy Baťa Pokračoval v Kotěrově práci a nakreslil zastavovací plány dalších zlínských zahradních čtvrtí Vrcholem jeho urbanistické tvorby byl Regulační plán Velkého Zlína z roku 1934 Projektoval dále Památník T. Bati, radnici, některé tovární budovy, jako spoluautor zlínskou nemocnici, Velké kino, Obchodní dům Baťa, budovy Studijních ústavů a další František Lydie Gahura ( )

5 Československý architekt a vysokoškolský pedagog
V letech byl vedoucí projekčního oddělení firmy Baťa ve Zlíně jako kreslič působil u Le Corbusiera v Paříži, zde se také osobně setkal s architektem Adolfem Loosem Působil v ateliéru významného průkopníka moderní architektury v USA Franka Loyda Wrighta Jako zaměstnanec firmy Baťa v průběhu 30. let realizoval celou řadu účelně navržených staveb - například Baťův mrakodrap, Společenský dům (dnes Hotel Moskva), firemní obchodní domy v Brně, Bratislavě, Amsterdamu, Borově v Chorvatsku a Liberci, dále evangelický kostel ve Zlíně Vladimír Karfík (1901 – 1996)

6 Český architekt, legionář a účastník protinacistického odboje
Ve službách firmy Baťa projektoval kino a hotel Kvůli rozporům s Tomášem Baťou výstavba těchto dvou budov podle jeho projektů realizována nebyla a Lorenc firmu opustil Ve Zlíně se dle jeho návrhu postavilo přes padesát staveb - například obytný dům Eduarda Pelčáka nebo Malotova cukrárna Jeho posledním projektem byly tzv. Elektrické domy pro úředníky, které už dokončoval z ilegality Za 2. světové války byl okresním velitelem odbojové organizace Obrana národa, 1940 zatčen a popraven Miroslav Lorenc (1896 – 1943)

7 Český architekt a urbanista, vysokoškolský pedagog
Patřil k žákům Jana Kotěry Před 1. sv. válkou vytvořil nejvýznamnější díla své kubistické epochy – Dům U Černé Matky Boží v Praze a Lázeňský dům – Gočárův pavilon v Lázních Bohdaneč Většinu svých projektů realizoval Hradci Králové, kterému vtiskl díky funkcionalismu punc moderního města Návrh na Společenský a kulturní dům ve Zlíně nebyl uskutečněn – byl pro Zlín „příliš honosný a nákladný“ Josef Gočár (1880 – 1945)

8 Stavba Foto Jméno architekta ??? Doplň údaje do tabulky

9 Doplň údaje do tabulky – řešení:
Stavba Foto Jméno architekta 21.budova – tzv. mrakodrap Vladimír Karfík Velké kino František Lydie Gahura Dům umění, pův. Památník Tomáše Bati Hotel Moskva, pův. Společenský dům Miroslav Lorenc, Vladimír Karfík Doplň údaje do tabulky – řešení:

10 HUGO. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13. 7. 2013]
HUGO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LANGER, Pavel. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: jpg LANGER, Pavel. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: HUGO. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Moskva.JPG Zdroje obrázků:


Stáhnout ppt "Funkcionalistický Zlín – architekti"

Podobné prezentace


Reklamy Google