Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí."— Transkript prezentace:

1 Internetové protokoly Autor: Milan Bílek

2 Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Propojené počítačové sítě spojují jednotlivé síťové uzly Internetu. Uzlem může být počítač nebo router. Každý počítač připojený k internetu má svou IP adresu. Pro lepší zapamatování se však používá název domény. V rámci internetu lze využít spousty služeb, které jsou zajištěny počítačovými programy. Mezi některé tyto služby patří například: E-mail – elektronická pošta E-mail – elektronická pošta pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP Instant Messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli Instant Messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli

3 Protokoly TCP/IP Tyto protokoly obsahují sadu protokolů pro komunikaci v počítačové síti. TCP protokol (Transmission Control Protocol) je jedním ze základních protokolů sady protokolů Internetu, konkrétně představuje transportní vrstvu. Použitím TCP mohou aplikace na počítačích propojených do sítě vytvořit mezi sebou spojení, přes které mohou přenášet data. Protokol garantuje spolehlivé doručování a doručování ve správném pořadí. TCP také rozlišuje data pro vícenásobné, současně běžící aplikace (například webový server a emailový server) běžící na stejném počítači. SCTP je další IP protokol, který poskytuje spolehlivé, proudově orientované služby ne- příliš odlišné od TCP. Je to novější a mnohem složitější protokol než TCP, takže se ještě nedočkal širokého nasazení, ačkoliv je obzvláště navržený k tomu, aby byl používaný v situacích, kdy jsou spolehlivost a téměř ohledy důležité.

4 Protokol HTTPS Protokol https je jakousi nadstavbou klasického internetového protokolu http. Uživatelům poskytuje zvýšenou bezpečnost proti odcizení, podvržení nebo odposlouchávání dat. Data používající protokolu https jsou přenášena klasickým http avšak šifrována metodou SSL nebo TLS. Je tak zaručena ochrana dat před útoky. Pro komunikaci pomocí protokolu https je server povinen vlastnit certifikát, který musí být podepsán tzv. certifikační autoritou aby bylo jasné, že se server nevydává za někoho jiného. SSL (secure sockets layer) je vrstva vložená mezi transportní a aplikační protokoly, která poskytuje zabezpečení komunikujícím stranám pomocí šifrování dat. Nejčastěji je používán právě v kombinaci s https. TLS (transport layer security) je podobná služba jako SSL je však novější. TSL umožňuje komunikovat po síti způsobem aby se zabránilo odcizení nebo odposlouchávání dat. Má tak za cíl chránit data mezi komunikujícími stranami.


Stáhnout ppt "Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí."

Podobné prezentace


Reklamy Google