Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alternativní a augmentativní komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alternativní a augmentativní komunikace"— Transkript prezentace:

1 Alternativní a augmentativní komunikace
Piktogramy

2 Piktogramy - definice Piktogramy jsou komunikační systém umožňující komunikaci a rozvoj řeči u dětí i dospělých s mentálním či kombinovaným postižením. Je to vnímatelný útvar, který je vytvořený psaním, kreslením, tiskem nebo jinými postupy. Každý piktogram zastupuje jeden věcný význam a zpodobňuje ho bez vazby na řeč.

3 Piktogramy - použití u těžce mentálně postižených u dětí s autismem
u dětí s více vadami vždy doplněny mluvenou řečí a případně znaky použití i v intaktní společnosti jako náhrada slovního vyjádření

4 Piktogramy - použití

5 Piktogramy Základní soubor piktogramů (cca 700): osoby, činnosti,
představy, vlastnosti, pocity, vztahy.

6 Piktogramy

7 Piktogramy - uživatelé
Děti a dospělí s těžkým mentálním a současně i tělesným postižením, kteří potřebují: znaky a piktogramy jako pomůcku při chápání piktogramy pro svůj výrazový projev Děti a dospělí s mentálním postižením, kteří rozumějí mluvené řeči, ale jsou tak těžce tělesně postižení, že nejsou sami schopni srozumitelné řeči nebo tvorby znaků Děti a dospělí, kteří i přes své mentální a tělesné postižení rozumějí mluvené řeči a jsou schopni používat aproximaci znaků, ovšem potřebují aproximaci jako přídavnou podporu.

8 Piktogramy Nutnost úvodní diagnostiky
současná úroveň komunikace a jazyková dovednost tělesné poznávací a vjemové schopnosti dítěte Pozvolný, systematický postup (zavádění nových symbolů až po dokonalém osvojení symbolů předchozích) Maximální praktické používání naučených symbolů Nutná spolupráce s rodiči a okolím dítěte Postup od jednoduchých pojmů až po celé logické celky

9 Piktogramy – nácvik a využití

10 Piktogramy - závěr Dorozumívání pomocí piktogramů je velmi perspektivní pro svou jednoduchost a ná-zornost. I nemluvící jedinci mohou pomocí piktogra-mů vyjádřit svou vůli, svůj názor a přání, aniž by tento způsob komunikace vyžado-val od okolí jakékoli speciální znalosti nebo dovednosti. Je srozumitelný pro všechny.


Stáhnout ppt "Alternativní a augmentativní komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google