Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pečení – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pečení – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."— Transkript prezentace:

1 Pečení – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /1 AutorBc. Milena Michnová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/7 Název DUMPečení – rozdělení, způsoby Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmětTechnologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: všechny možné způsoby pečení Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Pečení v troubě, na roštu, na rožni, grilování, pečení v alobalu, pečení v papilotě Datum

3 Pečení - v troubě - na roštu - na rožni - grilování - v alobalu - v papilotě Náplň výuky Pečení – rozdělení, způsoby

4 Pečení Pečení je tepelná úprava potravin kdy na potravinu působíme zčásti horkým vzduchem a z části horkým tukem. Tuk dosahuje teplotu v rozmezí 160 – 230 °C. Péct můžeme v uzavřeném nebo otevřeném prostoru. Zvláštní způsob pečení je pečení na otevřeném ohni, kdy teplota dosahuje až 300 °C

5 Pečení v troubě pečení v troubě – pečeme všechny druhy potravina surovin u kterých potřebujeme aby teplo působilo ze všech stran jedná se i o cukrářské výroby při pečení podle potřeby podlíváme tekutinou maso vkládáme dolů nejdříve horní stranou s kostí, pak otáčíme živočišné potraviny podléváme Obr. 1 Teploměr Potravina Pekáč Tekutina

6 Pečení na roštu rošt musí být dostatečně vyhřátý během pečení maso postupně přeléváme tukem doba úpravy záleží na druhu masa na povrchu masa vznikne charakteristická mřížka Obr. Č. 2 potravina mřížka Obr. 2

7 Pečení na rožni rožeň je dlouhá vodorovná tyč, na které je napíchnuté maso, mladší kusy můžeme péct i v celku 1. potravina 2. tyč Obr. 3

8 Pečení na pánvi na pánvi rozehřejeme malé množství tuku a pak vkládáme surovinu, teplota nesmí příliš poklesnout pokrm by se začal dusit 1. potravina 2. tuk Obr. 4

9 Grilování Nejchutnější je grilování na otevřeném ohni. Jemnější druhy mas a zeleniny napíchnuté na kovové tyči, která se pravidelně otáčí a opéká potraviny ze všech stran pravidelně. Potraviny jsou pevně připevněny, aby se neprotáčely, nepropadaly. Tím se vytvoří křupavá kůrčička, která zadržuje všechny chuťové i vonné látky v pokrmu. Grilovat můžeme i na roštu. Z potravin vykapává tuk, proto se musí během grilování tuk dodávat. Méně tučné potraviny můžeme balit do slaniny. Obr. 5

10 Pečení v alobalu Používáme velmi kvalitní suroviny. Dobře je ochutíme. Podle charakteru potraviny můžeme dodat i tuk. Porce řádně zabalíme do alobalové hliníkové folii, upevníme okraje a pomalu pečeme. Otevíráme až před hostem – udrží se tak všechny vonné a chuťové látky i vzniklá pára. Můžeme péct na roštu i v troubě. Pečeme tak maso, zeleninu, brambory, ovoce. Obr. 6

11 Pečení v papilotě Papilota je obal z pergamenového papíru ve kterém připravujeme hotový, kompletní pokrm. Předem upravené celé jídlo vložíme na vymazaný pergamenový obal, řádně upevníme okraje, aby neunikala pára která se během pečení vytvoří a obal nám nafoukne. Otevíráme před hostem stejně jako pokrm z alobalu. Výhodou je rychlá úprava, kompletně připravený pokrm, atraktivní servis. Obr. 7

12 Kontrolní otázky 1.Vysvětli princip pečení. 2.Vyjmenuj všechny způsoby pečení. 3.Vysvětli pečení na roštu a rožni. 4.Popiš pečení v papilotě. 5.Jaké se dosahují teploty při pečení?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: [vid ] dostupné z klipart Microsoft Office jpg Obr. 6: vlastní Obr. 7: vlastní

14 Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996, ISBN 8O

15 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Pečení – rozdělení, způsoby Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena."

Podobné prezentace


Reklamy Google