Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_344 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: ŽELVY - IV. Metodický list/Anotace: Materiál slouží k pochopení typických znaků a projevů karetovitých želv. S jeho využitím žák dovede poznat jednotlivé zástupce, dovede objasnit jejich ekologii a vyvozuje důsledky změn prostředí pro zkoumané taxony. Dovede hodnotit míru základních rizik pro přežití karet. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 SYTÉM PLAZŮ ŽELVY (TESTUDINES = TESTUDINATA = CHELONIA) – IV.
Kareta pravá. RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 Vylíhlá mláďata karety obecné.
ŽELVY (TESTUDINES) KARETOVITÍ Velké mořské želvy s plochým, ale dobře vytvořeným krunýřem. Dosahují délky až 1,4 m. Nohy mají přeměněny v ploutve, při plavání zabírají především předníma nohama. Hlava je téměř nezatažitelná. Žijí hlavně v tropech a subtropech. Na souš vylézají jen při kladení vajec. Všechny druhy jsou ohroženy lovem a sběrem vajec. Příklady: KARETA PRAVÁ KARETA OBECNÁ KARETA OBROVSKÁ Kareta obecná. Vylíhlá mláďata karety obecné.

4 ŽELVY (TESTUDINES) KARETA PRAVÁ Žije v tropech
Je to kriticky ohrožený druh. Dosahuje délky do 80 cm. Živí se mořskými houbami, medúzovci, měkkýši apod. (včetně druhů nebezpečných svou toxicitou). Má zubatý okraj karapaxu. Je nejčastěji loveným druhem pro tlustou rohovitou vrstvu krunýře (želvovinu), která má v jejím případě krásnou kresbu. V Japonsku a Číně je hojně loví i pro maso.

5 ŽELVY (TESTUDINES) Mapa rozšíření karety pravé.
Červeně jsou označena hlavní místa rozmnožování, žlutě vedlejší.

6 ŽELVY (TESTUDINES) Kareta pravá.

7 Kareta pravá.

8 ŽELVY (TESTUDINES) KARETA OBECNÁ Dosahuje délky do 1 metru.
Žije v tropech až mírném pásmu. Z mořských želv je nejčastější u břehů Evropy. Živí se bezobratlými včetně živočichů s tvrdými schránkami a řasami.

9 ŽELVY (TESTUDINES) KARETA OBROVSKÁ Bývá až 1,4 m dlouhá
Dosahuje hmotnosti až 300 kg. Je to jediný druh karet, který je v dospělosti býložravý. Ale mladí jedinci se živí měkkýši, houbovci, medúzami apod. Podniká dlouhé tahy v souvislosti s rozmnožováním. Je ohrožena sběrem vajec.

10 ŽELVY (TESTUDINES) Kareta obrovská.

11 ZDROJE - LITERATURA A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN DUNGEL, Jan, ŘEHÁK Zdeněk. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN

12 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
Kareta pravá. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Caretta Caretta Kaplumbağaları. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Kareta obrovská. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google