Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Česko se osamostatnilo 1. ledna 1993  Úderem půlnoci na Nový rok 1993 se tak na mapě Evropy objevily dva nové státy. V Česku vládla politická a podnikatelská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Česko se osamostatnilo 1. ledna 1993  Úderem půlnoci na Nový rok 1993 se tak na mapě Evropy objevily dva nové státy. V Česku vládla politická a podnikatelská."— Transkript prezentace:

1

2  Česko se osamostatnilo 1. ledna 1993  Úderem půlnoci na Nový rok 1993 se tak na mapě Evropy objevily dva nové státy. V Česku vládla politická a podnikatelská mafie v režii Václava Klause, které vytunelovaly a rozkradly stát. Na Slovensku autoritativní vláda Vladimíra Mečiara, mající velmi uvolněný přístup k politické odpovědnosti a demokracii.

3  Změnění symbolů  Už jsme tak moc nesledovali slovesnké kanály  Nečetli jsme tolik slovenské knihy  Už nevedli koleje např. Z Brna do Bratislavy ale vedli z Brna do Prahy  Změnila se velikost území

4  První otázkou, kterou oba nástupnické státy musely na mezinárodním poli řešit, byla problematika vzájemných vztahů. Rozdělení federace proběhlo bez výraznějších problémů a samostatné republiky mezi sebou udržují nadstandardně přátelské vztahy.  Rozdělení Československa proběhlo bezkonfliktně. Jako ukázku vzájemné důvěry lze uvést, že část výzbroje, připadající Slovensku, zůstala na českém území i po rozdělení státu, do doby, dokud Slovensko nevybudovalo prostory pro její umístění.

5 Zahrani č ní reakce na rozd ě lení Č eskoslovenska - Rozdělení Československa bylo v zahraničí bylo považováno spíše za negativum. - S odstupem lze konstatovat, že kultivovaný způsob česko-slovenského rozdělení nakonec přispěl k prestiži obou nových států.

6

7

8 Prezident V době rozpadu Československa byl československým prezidentem Václav Havel.

9 Vytvořili: Jan Mertl a Filip Klouček Žaci: ZŠ Zbýšov


Stáhnout ppt " Česko se osamostatnilo 1. ledna 1993  Úderem půlnoci na Nový rok 1993 se tak na mapě Evropy objevily dva nové státy. V Česku vládla politická a podnikatelská."

Podobné prezentace


Reklamy Google