Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Občanská válka Sierra Leone

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Občanská válka Sierra Leone"— Transkript prezentace:

1 Občanská válka Sierra Leone
Autor: Bc. Ivana Rozehnalová UČO:

2 Republika Sierra Leone
Prezidentská republika, současný prezident Ernest Bai Koroma západní Afrika 3 provincie, 12 distriktů Hlavní město: Freetown ( 803 tis. Obyvatel) km2 5,969,000 mil. obyvatel ( 2008) 79,5 obyvatel / km2 Průměrná délka života: muži – 38,36 r. ženy – 42,87 r. Jazyk: úřední – angličtina, mende, temne, krio ( kreolština) Měna: Leone = 100 centů, běžně užívaná měna USD Významný těžební průmysl : diamanty, zlato…

3 Náboženství: muslimové 60 % domorodé náboženství 30 % křesťané 10 %

4 Poloha

5 Vlajka

6 Znak Sierra Leone

7 Historie Cílová země svobodných otroků z Velké británie a severní Afriky, kteří zde roku 1787 zakládají město Freetown. poč. 19. století: Sierra Leone britskou kolonií. 1958: vnitřní autonomie. : vyhlášena nezávislost v rámci Commonwealthu. S nezávislostí se zvyšuje politická nestabilita a probíhají násilné převraty. 1962: nejsilnější politická strana Lidová strana ( SLPP ) dovedla zemi k prvním svobodným volbám, od roku 1964 snaha nastolit systém vlády jedné strany. 1967: parlamentní volby – výhra opozičního Všelidového kongresu ( APC), v čele stojí Siak Stevens. 1971: vyhlášena republika. 1971 – 1974: pokusy o puč. 1977: spojení APC a SLPP. 1978: nová ústava přenášející veškerou výkonnou moc na prezidenta. 1985: nový prezident Joseph Said Momoh, který provádí řadu reforem. Usiluje o vetší demokratičnost a pluralitu systému. Momoh je silný vůdce, který se snaží zemi vyvést z ekonomické krize. Strádání země ovšem pokračuje kvůli rostoucí korupci. V zemi sílí protivládní nálada.

8 Historie 1991: obsazen východ země libyjskými jednotkami Jednotné revoluční fronty ( RUF ), následuje vlna demonstrací a vzpour, která vrcholí v dubnu 1992 státním převratem. 1992: konají se nové volby, snaha prosadit multipartistický stranický model, v čele kapitán Valentina Strasser, který pod své vedení dostává Národní prozatimní vládnoucí radu ( NPRC ). Prezident Momoh utíká do Guineje. 1996: NPRC je nucena uspořádat všeobecné volby a prezidentem se stává Ahmad T. Kabbath – předseda nejsilnější politické lidové strany Sierra Leone People´s party. Za účelem zabránit obyvatelům Sierra Leone účastnit se voleb jim byly amputovány končetiny.

9 Následují mírové rozhovory, útoky RUF pokračují.
Historie Následují mírové rozhovory, útoky RUF pokračují. 1996: uzavřen mír v Abidžanu, vítězem s největší pravděpodobností RUF. Rebelové zproštěni odpovědnosti za své činy během války. 1997: Kabbah svržen, kolaps právního a ekonomického systému. 1998: RUF vytlačeny z hlavního města, Kabbah se vrací zpět do čela. Demobilizace armády, civilní milice přetvořeny na Civilní obranné síly ( CDF ) – popraveny desítky vojáků + trest smrti pro vůdce RUF. Útoky RUF na civilní obyvatelstvo pokračují, následuje jedna z nevětších operací No Living Things, kdy byly znásilňovány ženy, zmrzačování a zabíjeni obyvatelé Sierra Leone. Během více než čtyři měsíce trvající terorizující kampani bylo zabito několik tisíc civilistů (část z přeživších byla donucena připojit se k RUF), jich bylo nuceno opustit domovy a přesídlit do uprchlických táborů v Libérii a Guineji. Ve Freetownu bylo zničeno přes 80 % budov.

10 Od května 1999 na plnění závazků dohlíží jednotky OSN.
Historie Kabbah vyjednává mír: 7. července 1999 dohoda z Lomé – umožňovala zapojení ozbrojenců do státní správy, zajišťovala zejména monitorování klidu zbraní, bezpečnostní garance, demobilizaci … Od května 1999 na plnění závazků dohlíží jednotky OSN. RUF opět jasným vítězem, dohodu neplní. Květen 2000: demonstrace proti porušování dohody z Lomé, několik lidí zastřeleno, napadeny také jednotky OSN. Čelní představitelé RUF zatčeni a zbaveni funkcí.

11 18.1. 2000: vyhlášen oficiální konec války.
Ukončení války Nová dohoda zaměřena především na klid zbraní z listopadu 2000 v Abuji. : vyhlášen oficiální konec války.

12 Důsledky konfliktu 2000: zřízen tribunál, jehož cílem je potrestat vysoce postavené aktéry, kteří měli na válce největší podíl. 2004: začaly procesy.

13 Proč válka probíhala? Africký kontinent je nejbohatším zdrojem diamantů. Diamanty v Sierra Leone patří k těm nejkvalitnějším. „ konfliktní diamanty “ – s diamanty se obchodovalo převážně na černém trhu. Jejich prodej sloužil k financování povstaleckých armád. Špatná ekonomická situace Sierra Leone – země byla již před válkou sužována chudobou, vysokou mírou nezaměstnanosti a korupcí.

14 http://www.afrikaonline.cz www.africanwanderings.com
Zdroje:

15 Freetown


Stáhnout ppt "Občanská válka Sierra Leone"

Podobné prezentace


Reklamy Google