Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola stavební Jihlava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola stavební Jihlava"— Transkript prezentace:

1 Střední škola stavební Jihlava
Deskriptivní geometrie 1 15. Sklápění Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava – šablony registrační číslo projektu:CZ.1.09/1.5.00/ Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Josef Kotlík © 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Sklápění Sklopení – otočení promítací roviny o 90°do průmětny kolem její stopy nebo otočení promítací roviny kolem příslušné hlavní přímky do polohy rovnoběžné s průmětnou. Promítací rovina – rovina kolmá k průmětně.

3

4

5 Příklad 1 Je dána rovina r kolmá k půdorysně.
V rovině r leží trojúhelník ABC. Sklopením trojúhelníku ABC do půdorysny, kolem půdorysné stopy, určíme jeho skutečnou velikost.

6

7

8

9

10

11

12 Příklad 2 Je dána rovina r kolmá k nárysně.
V rovině r leží čtverec ABCD, který je zadaný body A,B a yD > yA. Sklopením úsečky AB do nárysny, kolem nárysné stopy, určíme skutečnou velikost strany čtverce. Sestrojíme skutečnou velikost čtverec ABCD. Sestrojíme druhý a první průmět čtverce ABCD.

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Zdroje: AutoCAD Architecture 2011 Adobe Acrobat 6
Zdroje: AutoCAD Architecture 2011 Adobe Acrobat 6.0 CE Professional IrfanView Microsoft Office PowerPoint 2007 Literatura: Korch, Ján, Mészárosová, Katarína, Musálková, Bohdana. Deskriptivní geometrie pro 1. ročník SPŠ stavebních. 2. vydání. Praha: SOBOTÁLES, s. ISBN 80 – – Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je : Josef Kotlík Pokud není uvedeno jinak, byly při tvorbě použity volně přístupné internetové zdroje. Autor souhlasí se sdílením vytvořených materiálů a jejich umístěním na


Stáhnout ppt "Střední škola stavební Jihlava"

Podobné prezentace


Reklamy Google