Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková"— Transkript prezentace:

1 6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Odborné vedení: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012

2 Mezopotámie Poloha a přírodní podmínky:
„úrodný půlměsíc“ mezi řekami Eufrat a Tigris sever – dostatek vláhy jih – pravidelné záplavy

3 2) Přehled států v Mezopotámii: Sumerové:
jih Mezopotámie (asi 3500 př.n.l.) městské státy klínové písmo Asyrská říše sever Babylonská říše jih dobytí Mezopotámie Peršany (539 př.n.l.)

4 usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu)
Sumerové Příchod a znaky: usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu) ohrazením vesnic vznikala města rozvoj řemesel a dálkového obchodu 2) Materiál a suroviny: hlína (cihly), je to hlavní stavební materiál rákos

5 3) Stavěli umělé nádrže a zavlažovací kanály. 4) Znali klínové písmo:
psali na hliněné destičky 5) Obyvatelstvo: vládnoucí vládce šlechta úředníci (písaři,…) vojáci (obrana proti kočovníkům) kněží (měli důležité postavení) utlačovaní

6 6) Městské státy Sumerů:
město s hradbami a jeho okolí rostla úloha vojenského velitele, až se z něho stal král s neomezenou mocí nejvíce půdy patřilo chrámům a královským palácům (chrámové a palácové hospodářství) stupňovitý chrám (zikkurat)

7 8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly.
7) Sumerové znali: klínové písmo kolo a vůz hrnčířský kruh hák k obdělávání půdy poznatky v matematice, astronomii a lékařství 8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly.

8 9) Zápis: Mezopotámie Poloha a přírodní podmínky:
„úrodný půlměsíc“ mezi řekami Eufrat a Tigris sever – dostatek vláhy jih – pravidelné záplavy 2) Přehled států v Mezopotámii: Sumerové: jih Mezopotámie (asi 3500 př.n.l.) městské státy klínové písmo Asyrská říše sever Babylonská říše jih dobytí Mezopotámie Peršany (539 př.n.l.) Sumerové Příchod a znaky: usadili se asi 3500 př.n.l. na jihu znali bronz (slitina mědi a cínu) ohrazením vesnic vznikala města rozvoj řemesel a dálkového obchodu

9 2) Materiál a suroviny: hlína (cihly), je to hlavní stavební materiál rákos 3) Stavěli umělé nádrže a zavlažovací kanály. 4) Znali klínové písmo: psali na hliněné destičky 5) Obyvatelstvo: vládnoucí vládce šlechta úředníci (písaři,…) vojáci (obrana proti kočovníkům) kněží (měli důležité postavení) utlačovaní 6) Městské státy Sumerů: město s hradbami a jeho okolí rostla úloha vojenského velitele, až se z něho stal král s neomezenou mocí nejvíce půdy patřilo chrámům a královským palácům (chrámové a palácové hospodářství) stupňovitý chrám (zikkurat)

10 7) Sumerové znali: klínové písmo kolo a vůz hrnčířský kruh hák k obdělávání půdy poznatky v matematice, astronomii a lékařství 8) Městské státy byly poraženy kočovníky a zanikly.

11 Charakterizuj městský stát. Popiš klínové písmo.
10) Opakování: Co to je Mezopotámie? Charakterizuj městský stát. Popiš klínové písmo. Otázky pro mladé historiky: Klínovým písmem napiš číslici 1, 10, 21.

12 Odkazy:


Stáhnout ppt "6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková"

Podobné prezentace


Reklamy Google