Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3"— Transkript prezentace:

1 ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
závislá na přívodu jódu potravou nebo pitnou vodou. Dva laloky spojené isthmem.

2 Poloha štítné žlázy hmotnost 20-30 g štítná chrupavka hrtan
štítná žláza (2 laloky) trachea

3 Složená z folikulů, vyplněných koloidem
Koloid = zásoba hormonů ve vazbě na tyreoglobulin Mezi folikuly jsou uloženy parafolikulární buňky, které produkují hormon kalcitonin Zásoba tyreoglobulinu normální štítné žlázy vystačí asi na 100 dnů

4 Mikroskopická struktura štítné žlázy
parafolikulární buňky folikulární buňky koloid

5 Jód je vychytáván z krve jako anorganická sůl (jodid sodný nebo draselný) a zabudováván do tyrozinové molekuly tyreoglobulinu, tvořené ve folikulárních buňkách Jodované zbytky tyrozinu (MIT = monojodtyrozin, DIT - dijodtyrozin) se kondenzují a tvoří jodtyroniny T3 (MIT + DIT) a T4 (DIT + DIT). Po sekrečním podnětu (TSH) se endocytózou vrací z koloidu do buněk a exocytózou z buněk do krve.

6 MIT DIT DIT DIT Folikulární buňky TBG T3,T4 jod

7 Regulace sekrece Hypotalamický TRH a hypofyzární TSH.
TSH se vyplavuje v pulsech a také v denním rytmu (nejvyšší hladina v noci). Vysoké hladiny T3 a T4 inhibují zpětně tvorbu TSH. Proto se hladiny TSH zvyšují při poškození štítné žlázy a snižují při hypertyreóze (utlumena reakce hladiny TSH a TRH).

8 Účinky hormonů štítné žlázy
V krvi vázány na TBG (tyroxin vázající globulin) a TBPA (tyroxin vázající prealbumin). Jen 0,04% T4 a 0,4% T3 jsou ve volné formě. Metabolicky účinné jsou jen volné hormony. T4 se ve tkáním metabolizuje na účinnější T3 (když jeho potřeba stoupá) nebo na reverzní (biologicky neúčinný) T3 (rT3) (když jeho potřeba klesá).

9 Účinky hormonů štítné žlázy
Vývoj člověka - morfologický (diferenciační) faktor - vývoj lidského mozku (intrauterinně i těsně po narození). Atyreóza plodu vede ke vzniku kongenitálního kretenizmu. Snížená produkce T3 a T4 u novorozenců bez léčení - irreverzibilní mentální retardace.

10 Účinky hormonů štítné žlázy
Hlavně - metabolický Zvyšují metabolismus a spotřebu kyslíku ve všech tkáních těla (kromě mozku, sleziny a varlat - chybí receptory) - mozek chráněn před nedostatkem kyslíku při celkovém hypermetabolizmu.

11 Účinky hormonů štítné žlázy
V srdci pozitivně chronotropní a inotropní účinek (podobně jako katecholaminy - T3 a T4 zvyšují počet adrenoceptorů v srdci) Projevem hypotyreózy je bradykardie a redukce srdečního výkonu Projevem hypertyreózy je tachykardie

12 Účinky hormonů štítné žlázy
Důsledek hypertyreózy je zvýšení krvetvorby zprostředkované erytropoetinem T3 a T4 potencují účinek kortizolu T3 a T4 zrychlují nervovou odpověď Hypertyreóza vede k osteoporóze (urychlená resorpce kostí) Při hypotyreóze stoupá cholesterolémie, při hypertyreóze klesá.

13 Hypertyreóza akcelerace fyzických a mentálních procesů tremor
nervozita redukce hmotnosti exoftalmus

14 exoftalmus struma

15 Hypotyreóza celkové „zpomalení“ fyzické i mentální vzestup hmotnosti
suchá hrubá kůže vypadávání vlasů enormní únava

16 KALCITONIN Polypeptid 32 aminokyselin Snižuje kalcinémii
Účinkuje v kostech - inhibuje uvolňování kalcia z kostí do krve (inhibuje resorpci kostí). Zvyšuje vylučování kalcia (slabý účinek) Sekrece kalcitoninu závisí na koncentraci kalcia v krvi - vzestup kalcinémie zvyšuje sekreci kalcitoninu

17 ÚČINEK KALCITONINU Parafolikulární buňky Zvýšená kalcinémie Zvýšená
sekrece kalcitoninu ÚČINEK KALCITONINU Pokles kalcinémie Snížené uvolňování kalcia z kostí


Stáhnout ppt "ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3"

Podobné prezentace


Reklamy Google