Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7."— Transkript prezentace:

1 Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7 obratlů krčních,12 hrudních a 5 bederních. 1 obratel – atlas 2 obratel – čepovec

2 Hrudní koš 12 párů žeber ( 1 z 20 lidí má žebro navíc)
Horních 7 –pravá žebra – jsou uchycena na hrudní kost. 2 – 3 páry se napojují na chrupavku posledního pravého žebra. 2 páry – volná žebra – nejsou připojena k hrudní kosti.

3 Pánev Skládá se z pánevních kostí, klínové kosti křížové a kostrče.
U žen je její tvar mělčí a širší.( přizpůsobení k porodu)

4 Zápěstí + ruka ( kotník + noha)
8 zápěstních kostí 5 záprstních kostí 5 prstních článků U nohy podobně jako u ruky,ale je zde pouze 7 zánártních kostí.(5 nártních, 5 prstních článků)

5 Nemoci a poranění kostí
S věkem se pevnost kostí snižuje, faktory : výživa,nedostatečná produkce hormonů,nedostatek pohybu,nadváha. ZLOMENINA – tříštivá,proutková,příčná,spirálová. PORANĚNÍ PÁTEŘE – vykloubení obratlů,popř.paralýza(ochrnutí). ISCHIAS – silná bolest vyvolaná stlačením sedacího nervu,popř.ochabnutí končetin.

6 Nemoci a poranění kostí
HYPERFLEXE – poranění krčních obratlů způsobené prudkým pohybem vzad a následně vpřed(často u autonehod) VÝHŘEZ PLOTÉNKY – je posun měkkých pojivových tkání mezi obratli.(vlivem úrazu,opotřebením ,nadměrnou námahou) ZAKŘIVENÍ PÁTEŘE– Hyperkyfóza-zakřivení horní části páteře,Hyperlordóza – dolní části páteře.

7 Nemoci a poranění kostí
OSTEOPORÓZA – ztráta či zřídnutí kostní tkáně – kosti jsou slabší,křehčí a náchylnější ke zlomeninám. OSTEOMALACIE– nedostatek vitaminu D-vede k měknutím kostí,deformitám(křivice) a svalové slabosti. RAKOVINA KOSTI – primární – vzniklá v kosti,sekundární – rozšířená z jiných částí těla

8 Nemoci a poranění kostí
ARTRITIDA – souhrnný název pro skupinu onemocnění,která působí bolest,otok a omezenou pohyblivost. DNA – v kloubu se tvoří krystalky kyseliny močové,které vyvolávají intenzivní bolestivý zánět(nejčastěji palec u nohy)


Stáhnout ppt "Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7."

Podobné prezentace


Reklamy Google