Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona: III/2VY_32_inovace_585.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona: III/2VY_32_inovace_585."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona: III/2VY_32_inovace_585

2 Jméno autora:Mgr. Marie Koutná Třída/ročník:I. Datum vytvoření:5.3.2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast:Témata z prokaryotních organismů Předmět:Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Bakterie a lidské tělo. Klíčová slova:kůže, střeva, ústa dýchací cesty Druh učebního materiálu:Výkladová prezentace

3 Lidské t ě lo jako prost ř edí bakterii  obývají povrch i nitro našeho organismu  mnohé nám pomáhají v rozvoji imunitní obrany nebo nám pomáhají trávit potravu, vyrábějí pro nás některé vitaminy a další životně důležité látky, chrání nás před nepřátelskými mikroorganismy a ovlivňují naši náchylnost  je jich až čtrnáctkrát více než našich vlastních buněk a kdybychom se jich zbavili, váha by ukázala o dvě až tři kila méně

4  povrch není nevhodný pro bakterie (je suchý, vysychá)  pouze na vlhkých místech (meziprstí, třísla, podpaží, vlasy)  výměšky kožních žláz obsahují živiny pro bakterie  rozkladem těchto látek se tvoří zapáchající produkty K ůž e

5  největší vliv na bakteriální flóru má výživa  zdravý člověk – rovnováha mezi jednotlivými druhy bakterií  Escherichia coli a další kvasné bakterie: zkvašují nestravitelné polysacharidy (celulózu) s tvorbou kyseliny mléčné  hnilobné bakterie: zpracovávají zbytky bílkovin, vznikají tak „mrtvolné plyny“ sirné obdoby alkoholů St ř eva

6  malá protáhlá bakterie s větším počtem bičíků.  žije v tlustém střevě člověka.  živí se nestrávenými zbytky potravy.  produkuje vitamíny ze skupiny B a látky s antibiotickým účinkem, tím ovlivňuje ostatní bakteriální flóru ve střevě  lidskému zdraví neškodí.  může přežívat i ve volné přírodě (splašky). 6

7  teplé a vlhké prostředí vhodné pro bakterie  bakterie se živí bílkovinami ze slin  laktobacily: z cukrů dělají kyselinu mléčnou, to vede k odvápnění zubní skloviny a vznik zubního kazu Ústa, ústní dutina

8  se vzduchem vdechujeme prachové částice s bakteriemi  jsou zachycovány sliznicí v nose, v nosohltanu a v průduškách  ve zdravých plicích bakterie nejsou dýchací cesty

9 Použité zdroje: Bacteria Mutate Much More Than Previously Thought. In: GeneticArchaeology [online]. 2007 [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http:// www.geneticarchaeology.com/Research/Bacteria _Mutate_Much_More_Than_Previously_Thought.asp VRTIŠKA, Ondřej vrtiška. Sčítáme vojáky neviditelné armády. In: HNfuture [online]. [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://tech.ihned.cz/hnfuture/c1-59680020-scitame-vojaky-neviditelne-armady?http://tech.ihned.cz/hnfuture/c1-59680020-scitame-vojaky-neviditelne-armady utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed Zubní kaz. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-07-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_kazhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_kaz Rozsypal, Stanislav. Nový přehled biologie. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003, xxii, 797 s. ISBN 80-718-3268-5.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0349 Šablona: III/2VY_32_inovace_585."

Podobné prezentace


Reklamy Google