Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101."— Transkript prezentace:

1 Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101

2 Těleso Látka molekula atom ???
Je atom nejmenší částicí hmoty ?

3 Molekula Částice hmoty složená z atomů či intů Dělení molekul - homonukleární - heteronukleární Jednotlivé části molekuly drží pohromadě síly, které nazýváme chemické vazby. H2 , O3 , S8 , I2 H2O, CO, HNO3

4 Atom Jednotlivé atomy mohou tvořit molekuly N2O
Atomy tvoří přímo určitou látku (hliníková fólie – tvořena pouze atomy Al) Název "atom" vznikl z řeckého ATHOMOS = NEDĚLITELNÝ

5 Něco málo k historii atomu
První představy o atomu – Řecko 5. stol. Př.n.l. Demokritos – atom je nejmenší částice hmoty a již nejde dále štěpit J. J. Thomson – objevil e- , čímž vyvrátil teorii nedělitelnosti atomu Začátkem 20.stol. – model atomu s jádrem a obalem (Rutherford).

6 Model atomu Jádro atomu Obal atomu Proton p+ ( 1,7 . 10-27 kg)
Neutron n ( 1, kg) Elektron e- (9,1. 10–31 kg) ? Hladina, vrstva Počet p+ je u elektroneutrálního atomu roven počtu e-

7 Atomová čísla Protonové číslo Z – udává počet protonů v jádře Neutronové číslo N - počet neutronů v jádře Nukleonové číslo A - počet částic v jádře (Z+N) AZ ? Ti Prvek–látky tvořená atomy se stejným protonovým číslem Nuklid–množina atomů se stejným A i Z Izotopy- atomy téhož prvku, které se od sebe liší neutronovým číslem Lehký vodík deuterium tritium 11H H H

8 elektronový obal (vrstvy, hladiny)
Elektronový obal – prostor kolem jádra, větší a lehčí, ve vrstvách jsou v něm umístěny e- - hladiny (vrstvy) K (1) 2elektrony L (2) 8 elektronů M (3) 18 elektronů N (4) 32 elektronů Poslední vrstva, kde se nachází elektrony Valenční vrstva (hladina)

9 ion (iont) Ve valenční vrstvě jsou valenční elektrony
Valenční elektrony nejsou pevně vázány k jádru, takže může dojít k jejich odtržení vznik Kationtu Naopak jiný atom příjme elektron(y) do své valenční vrstvy vznik Aniontu Atomy prvků se snaží mít zaplněnou valenční vrstvu! Iont - elektricky nabité částice atomární velikosti (atomy, molekuly, někdy také skupiny atomů či molekul)

10 Li+ (3 protony a 2 elektrony)
Kationt - kladně nabitá částice (atom přišel o určitý počet e-) - označuje se malým + vpravo nahoře a číslovkou (počet e- o které atom přišel) Na+ kationt sodíku (sodný kationt) Ca+2 kationt vápníku (vápenatý kationt) Fe+3 kationt železa (železitý kationt) Li (3 protony a 2 elektrony)

11 O-2 (8 protonů a 10 elektronů)
Aniont - záporně nabitá částice (atom získal určitý počet e-) - označuje se malým mínus vpravo nahoře a číslovkou (počet e- které atom získal) F aniont fluoru O-2 aniont kyslíku (PO4)-3 fosforečnanový aniont O-2 (8 protonů a 10 elektronů)

12 Otázky a úkoly Kde jsou uloženy elektrony a jaké je jejich uspořádání?
Jak se jmenuje částice, která má více elektronů než protonů? Zakresli model atomu helia a popiš jeho valenční vrstvu.

13 Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN


Stáhnout ppt "Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101."

Podobné prezentace


Reklamy Google