Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tsunami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tsunami."— Transkript prezentace:

1 Tsunami

2 Vznik vlny Tsunami je dlouhá a rychlá vlna, která vzniká při pohybu oceánského dna, kdy dochází ke zvlnění vodního sloupce. Na volném moři je jen těžko znatelná. Její vlnová délka se pohybuje mezi km a rozkmit vlnění dosahuje maximálně 1,5 m.

3 Charakteristika Problém tak nastává až tehdy, pokud se tsunami dostane do mělkých oblastí oceánu.Vlivem zmenšování hloubky roste výška vlny, vodní masa se tlačí na pobřeží a přímořská území tak mohou být zaplaveny a zpustošeny.

4 Rychlost tsunami Na otevřeném moři se tsunami pohybuje obrovskou rychlostí, která roste s hloubkou oceánu. skutečné naměřené rychlosti potom se pohybují v rozmezí km/h.

5 Příčiny Tsunami Příčiny vzniku Tsunami v oblasti Tichého oceánu za posledních 2000 let. Příčina Tsunami Počet událostí Počet objetí % Všech objetí Svahové pohyby 65 14 661 3.2 Zemětřesení 1171 84.5 Sopečná činnost 51 643 11.2 Neznámo 121 5364 1.2 Celkem 1422 100

6 Sopečná činnost pod hladinou oceánu
Je odpovědná za 11,2% všech obětí v oblasti Pacifiku. Známé jsou především dvě sopečné události, které způsobila velká Tsunami, výbuch sopky na středozemním ostrově Théra a erupce indonéské Krakatau

7 Podmořské svahové pohyby
zapříčinily asi 4,6% z celkového počtu tichomořských tsunami. Vlny mohou vznikat při skluzech v oblastech hlubokomořských příkopů,a podmořských hor. Ačkoli tyto události nejsou příliš časté, mohou znamenat velké riziko jednak kvůli malé vzdálenosti ohniska vzniku Tsunami od pobřežních oblastí, jednak díky značnému množství uvolněné energie.

8 Hlavní zničené oblasti
Tsunami je hazard, který nepostihuje pouze Tichý nebo Indický oceán, ale vzhledem ke své povaze představuje možné riziko pro všechny přímořské oblasti světa. Frekvence vzniku dlouhých vln je ale různá pro různé oblasti světa.

9 Fotografie

10 Fotografie

11 Zdroje Wikipedie,seznam


Stáhnout ppt "Tsunami."

Podobné prezentace


Reklamy Google