Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní."— Transkript prezentace:

1

2 KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní žíly). Stahem svaloviny se krev dostává do komor (cípaté chlopně otevřeny), po naplnění komor krví se cípaté chlopně uzavřou, svalovina komor se stáhne a krev vytlačí do tělo i do plic. Rozděluje se na malý a velký.

3 Malý krevní oběh Velký krevní oběh

4 Malý krevní oběh (plicní oběh)
Okysličení krve Cesta odkysličené krve z pravé síně přes trojcípou chlopeň do pravé komory a z ní 2 plicními tepnami do plic Výměna CO2 za O2 v plicních sklípcích Cesta okysličené krve z plic plicními žilami do levé síně

5 Velký krevní oběh (tělní oběh)
Rozvod okysličené krve po těle a návrat odkysličené krve zpět Naplnění levé síně okysličenou krví – přechod dvojcípou chlopní do levé komory – odčerpání krve srdečnicí (aorta), rozvod - tepny, tepénky, vlásečnice – do celého těla

6 Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2. 11. 2012]
Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1


Stáhnout ppt "KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní."

Podobné prezentace


Reklamy Google