Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář."— Transkript prezentace:

1 Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 AutorPaedDr. Pavel Kovář Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ae-IKT/2-VT-1/20 Název DUMRozevírací menu Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP26-57-H/01 Obor vzděláváníAutoelektrikář Vyučovací předmětInformatika a výpočetní technika Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, vyžaduje doplňující výklad, náplň: Použití rozevíracího menu Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaExcel, Linked Cell, List Fill Range, Rozevírací menu Datum15. 11. 2012

3 Rozevírací menu Náplň výuky Stanovení problému – vinotéka a výběr nádob Žáci společně s učitelem (brainstorming) navrhují řešení Učitel upozorní na nevýhodnost nutnosti přepisovat opakující se data ovlivňující výpočty v tabulce. Řešením je výběrové rozevírací menu Ukázka a společná tvorba výběrového menu v rozpracované tabulce

4 Naším úkolem je zvolit nádobu nabízenou k odběru vína a současně vyhodnotit cenu odebraného zboží. K tomu potřebujeme nastavit výběrové menu v poli F1.

5 Soubor – Možnosti – Přizpůsobit pás karet – Vývojář (zafajfkovat)

6 Karta „Vývojář“ – nastavení pole se seznamem (vlastní seznam je předepsán v poli „I“ V poli „F1“ – technikou „kresba obdélníčku“ – nakreslíme obrazec ovládacího prvku

7 V „Režimu návrhu“ „nakreslíme“ zvolený ovládací prvek – „Pole se seznamem“

8 Kóta buňky, na které je umístěn nástroj „Ovládacího prvku“ Pole, odkud čteme vybraná data Absolutní odkaz na buňku : Alt + 36 $ – „dolar“

9 Zrušíme „Režim návrhu“ kliknutím do volného pole aktivujeme právě nastavený nástroj „Výběrové pole“. Vzorec v buňce C1 násobí počet litrů z pole F1 cenou z pole B1 Tedy: =F1*B1 Problémový úkol: Zjistěte na internetu aktuální kurz CZK-Euro Ve sloupci „J“ utvořte zdroj pro výběr – např. od 19 do 27 Kč a aplikací nabytých poznatků vytvořte vlastní výběrové pole.

10

11 Nastavením absolutního odkazu (Alt-36 kód značky „dolar“ $) viz rozepsaný vzorec – dokončíme možnost rozšíření tabulky i na ostatní značky vín. Utvořte absolutní odkaz i v poli pro přepočet koruny v Euro Problémová úloha :

12 Dokončete barevně tabulku, nastavte dvě desetinná místa pro buňky zobrazující cenu v Euro a potlačte zobrazení mřížky. Nápověda: a) Karta „Zobrazení“ + „odfajfkovat“ „Mřížka“ b) Označ jako blok pole D2 až D8; Karta „Domů“ „Formát“ – „Formát buněk“ – karta „Číslo“ - položka „Číslo“ – nastavit dvě desetinná místa

13 Kontrolní otázky:  Co propojuje nastavení Linked Cell  Jaké propojení v tabulce nabízí nastavení List Fill Range?  Co je to výběrové menu  Jak lze skrýt sloupec s čísly, která jsou údaji pro výběrové menu? Problémová úloha: Nabízíš postřik s koncentracemi 10 %, 25 % a 35 % v baleních po 5, 10 a 20 litrech. Vytvoř nabídkovou tabulku, kde využiješ nastavení cen, koncentrací a balení.

14 Seznam obrázků: screenshoty

15 Seznam použité literatury:


Stáhnout ppt "Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář."

Podobné prezentace


Reklamy Google