Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."— Transkript prezentace:

1 Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná střední škola, Rakovník, Na Jirkově 2309, 269 01 Rakovník Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1092 Název DUM : VY_42_INOVACE_MAT_02_10 PředmětMATEMATIKA Tematický okruhSLOVNÍ ÚLOHY Klíčová slova:slovní úlohy, objem válce Autor RNDr. Milena Knappová Rok vytvoření 2013Ročník učňovské obory, nástavbové studium Anotace: Materiál slouží k opakování učiva i při samostatné přípravě studentů na maturitní zkoušku. Metodický pokyn: Materiál slouží k opakování dané problematiky a k samostatné přípravě k maturitní zkoušce. Cílová skupina: studenti střední školy, 15 a více let.

2 Slovní úlohy objem válce RNDr. Milena Knappová Slovní úlohy, objem válce

3 Obsah: Objem válce, vzorec Objem válce, základní výpočet Objem válce, výpočet výšky Objem válce - užití

4 obsah Pokud potřebujeme vypočítat hmotnost rour, skruží apod., vypočítáme objem vnějšího válce i vnitřního otvoru a oba objemy odečteme. Tím získáme objem potřebného tělesa.

5 Objem válce: obsah Jaká je hmotnost bukového špalku vysokého 30 cm o průměru 54 cm? Hustota bukového dřeva je 670 kg  m -3. O kolik kg by byl lehčí stejný smrkový špalek? Výsledek zaokrouhlete na celé kilogramy. Hustota smrkového dřeva je 455 kg. m -3 Závěr: Hmotnost bukového špalku je 46 kg, smrkový špalek stejných rozměrů je o 15 kg lehčí.

6 Objem válce, výpočet výšky: obsah Do bazénku tvaru válce o průměru podstavy 2 metry a výšce 90 centimetrů načerpali 1 hektolitr vody. Jaká je hloubka vody v bazénku? (Zaokrouhlete na centimetry.) Závěr: Pokud si myslíte, že hektolitr vody v bazénku už docela vydá, jste na omylu. Hloubka vody tam bude 3 cm.

7 Objem válce: obsah Vypočítej hmotnost betonové nádrže tvaru válce, viz obrázek, je-li d = 80 cm, v = 78 cm, t = 5 cm. Hustota betonu je 2 000 kg  m -3. Výsledek zaokrouhlete na kilogramy. Závěr: Hmotnost nádrže je 259 kg. d t v

8 Použité materiály: NOVÁKOVÁ, Eva a Hana DVOŘÁKOVÁ. Aplikovaná matematika pro učební obory ve stavebnictví a stavební praxi. Vyd. 2., upr., v Sobotáles vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1995, 193 s. ISBN 80-859-2003-4. Vlastní archiv autorky. Materiál je určen pro bezplatné používání při výuce a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Obrazový materiál je vytvořen v programech Cabri II Plus, Inkscape a GIMP. Soubor vzorových úloh: http://www.novamaturita.cz/index.php?id_document=1404036720&at=1http://www.novamaturita.cz/index.php?id_document=1404036720&at=1, http://www.novamaturita.cz/index.php?id_document=1404037154&at=1


Stáhnout ppt "Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google