Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Literární život strýčka Rémuse. Základní fakta o autorovi a díle Joel Chandler Harries, 1848-1908, stal se zachráncem černošského folklóru šířeného v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Literární život strýčka Rémuse. Základní fakta o autorovi a díle Joel Chandler Harries, 1848-1908, stal se zachráncem černošského folklóru šířeného v."— Transkript prezentace:

1 Literární život strýčka Rémuse

2 Základní fakta o autorovi a díle Joel Chandler Harries, 1848-1908, stal se zachráncem černošského folklóru šířeného v ústním podání na jižanských plantážích v době otroctví. Jižan, prožil celý život v Georgii, ve své době patřil k relativně pokrokové, demokraticky smýšlející části jižanské společnosti. Jeho osud v americké kulturní historii je ale problematický – vzbuzoval velmi rozporné reakce, nazýván např. na jedné straně „zlodějem černé kultury“; na druhé straně hrdinou a literárním zachráncem starého dobrého Jihu Celkem asi 200 příběhů, v nichž se objevuje lidový vypravěč Uncle Remus – strýček Rémus. PRVNÍ: Nights with Uncle Remus, 1880 (dějově po občanské válce, okolo 1870) DRUHÁ: Uncle Remus – His Songs and Sayings, 1883 (dějově před občanskou válkou, okolo 1855) Z TĚCHTO DVOU KNIH VYCHÁZEJÍ VÝBORY Ivana Poldaufa (1915-1984)

3 Uncle Tom Reconstructed Thomas P. Riggio ve své studii „Uncle Tom Reconstructed“ (in L. Zenderland, ed., Recycling the Past. Popular Uses of American History, 1978) vykládá strýčka Rémuse jako jeden z literárních obrazů, které Jižani stvořili na obranu před strýčkem Tomem či jako útok proti němu.

4 Kdo byl Joel Chandler Harris? Rodina z chudé bílé vrstvy v Georgii, město Eatonton Dobré vzdělání díky mecenášům Poznal velmi zblízka život na plantáži Turnwold, která fungovala během celé občanské války. Pracoval v časopise vydávaném vlastníkem plantáže – The Countryman. Skutečně se stýkal s černochy, kteří tam žili a pracovali; byl vlastně amatérským folkloristou (jmenuje autentické osoby, jejichž příběhy poslouchal, v autobiografii s prvky fikce, On the Plantation (1892) Po válce – pracuje pro různé noviny v Georgii, publikuje mezi jiným črty ze zemědělské Georgie, humorné fejetony. Důležité byly Savannah Morning News, kde se stal pravidelným sloupkařem (Affairs of Georgia) – celostátně populární (Harris Sparks, Hot Shot from Red Hair-is)

5 Harris v Atlantě Od poloviny 70. let 19. století, potom co se oženil. Jedním z veřejně známých představitelů tzv. „New South“. Pracoval pro noviny Atlanta Constitution, kde převzal práci kolegy, píšícího humorné články o životě černochů. Takto se zrodil strýček Rémus, fiktivní postava – údajně docházel za Harrisem do redakce na kus řeči… Harris psal i romantické a také realističtější povídky ze života různých vrstev a skupin společnosti v Georgii. Slavil celonárodní úspěch za svého života, přijat Theodorem Rooseveltem, uveden do čestné literární společnosti, The American Academy of Arts and Letters.

6 Některé odezvy Alice Walker: „Uncle Remus: No Friend of Mine“ Toni Morrison: Tar Baby, 1981 Ralph Ellison Harrise ocenil. --------------------- Walt Disney, film Song of the South (animovaný i hraný), vyprovokoval rané protesty hnutí za občanská práva poté, co byl v roce 1946 uveden. http://www.youtube.com/watch?v=47ak4vjiNzw


Stáhnout ppt "Literární život strýčka Rémuse. Základní fakta o autorovi a díle Joel Chandler Harries, 1848-1908, stal se zachráncem černošského folklóru šířeného v."

Podobné prezentace


Reklamy Google