Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava."— Transkript prezentace:

1 Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava

2 Náš kraj Moravskoslezský kraj je jedním ze 14 krajů České republiky.
Nejvyšším pohořím je Hrubý Jeseník (Praděd, 1491m.n.m.). Druhým nejvyšším pohořím jsou Moravskoslezské Beskydy (Lysá hora, 1323m.n.m.) Většinu území kraje odvodňuje řeka Odra do Baltského moře. Dělí se na okresy: Bruntál, Opava, Nový Jičín, Frýdek- Místek, Karviná a Ostrava-město. V kraji je 300 obcí, z toho 22 obcí s rozšířenou působností. Kraj má třetí nejvyšší počet obyvatel ze všech českých krajů a po Praze nejvyšší hustotu zalidnění, vysoce převyšující republikový průměr.

3 Praděd je nejvyšší horou Moravskoslezského kraje a leží v Hrubém Jeseníku, měří 1491 m.
Lysá hora je druhou nejvyšší horou Moravskoslezského kraje a leží v Moravskoslezských Beskydech, měří 1323 m.

4 Geografické údaje Počty obyvatel: Moravskoslezský kraj 1 250 255
Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava Ostrava-město Rozloha Moravskoslezského kraje je 5 426km2.

5 Miss České Republiky se stala Tereza Chlebovská, která pochází z Krnova. Je jí 21 let.
Mezi významné současné osobnosti patří skladatel a hudebník Jaromír Nohavica, mezi jeho největší hity patří ,,Tři čuníci“. Mezi další významné současné osobnosti Moravskoslezského kraje, ale i Česka patří tenistka Petra Kvitová, která se narodila v Bílovci a žije ve Fulneku. Mezi nejvtipnější osobnosti patří Ruda z Ostravy, který je oblíbený hlavně mezi mladou generací. Nejznámější hit se jmenuje Ostrava!

6 kultura Mezi nejznámější divadla patří: Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě, Divadlo Loutek také v Ostravě, Slezské Divadlo v Ostravě, Beskydské divadlo v Novém Jičíně, Těšínské divadlo a další. Do muzeí patří: Slezské zemské muzeum v Opavě, Landek v Ostravě(Hornické muzeum) Abychom nezapomněli, ZOO Ostrava je velmi krásná. V loni se tam narodilo jediné slůně v Česku jménem Rashmi.

7 V Ostravě se nově postavilo velkoobchodní Forum Nová Karolína, která se nachází v centru Ostravy. Ostraváci ji přezdívají ,,Fukušima“ podle jaderné elektrárny… V Moravskoslezském kraji se pořádá každoročně festival jménem Colours of Ostrava, který se pořádá v Ostravě. Z celého světa se sejdou ty nejlepší skupiny. Mezi fotbalové kluby patří Baník Ostrava. A do hokejových týmu patří HC Vítkovice Steel.

8 A abychom nezapomněli…
ÁÁÁHHHÓÓÓJJJ !!! Už se na Vás těšíme!!!!!!!


Stáhnout ppt "Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava."

Podobné prezentace


Reklamy Google