Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VOLEJBAL 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VOLEJBAL 1."— Transkript prezentace:

1 VOLEJBAL 1

2 Základní myšlenka Jedná se o kolektivní sport, ve kterém se snaží dvě družstva na obdélníkové hřišti rozděleném uprostřed sítí odehrát míč na soupeřovu polovinu tak, aby ho soupeř nezpracoval a míč se dotkl země. Název vznikl z anglického volley = přímé odehrání míče, a ball = míč Český název pro tuto hru je odbíjená

3 Pravidla I. Hraje se na hřišti 18 x 9 m, které je rozděleno na dva čtverce střední čárou Nad střední čárou je 1 m vysoká síť, jejíž horní hrana vede ve výši 2,43 m nad zemí pro muže a 2,24 m pro ženy Na každé polovině hřiště je vyznačena 3 m od střední čáry útočná čára, která vymezuje na každé polovině tzv. útočnou zónu

4 Pravidla II. Na každé straně sítě hraje jedno družstvo, které se skládá ze 6 hráčů – 3 hráči vpředu a 3 hráči vzadu. Každá rozehra se zahajuje podáním. To provádí hráč stojící na hřišti vpravo vzadu tak, že si stoupne za zadní čáru a úderem rukou do míče přes síť jej uvede do hry. Utkání se hraje na sety, které se hrají do 25 bodů, utkání se hraje na 2 nebo 3 vítězné sety.

5 Pravidla III. Za každou rozehru se uděluje bod. Bod získá mužstvo, které nechybovalo. Ve hře se může každé družstvo dotknout míče maximálně 3x a žádný hráč se nesmí dotknout míče 2x za sebou. Pokud získalo bod družstvo, které mělo hráče na podání, pokračuje tento hráč dalším podáním.

6 Pravidla IV. Pokud rozehru podávající mužstvo prohrálo, jde na podání soupeř, přičemž na podání postoupí o jedno postavení ve směru hodinových ručiček. Při zápase na 3 vítězné sety se do stavu 2 : 2 na sety hraje do 25 bodů, přičemž rozdíl pro zisk setu musí být aspoň 2 body (25 : 17, 25: 23). V případě stavu 24 : 24 se hraje, dokud nezíská jedno družstvo dvoubodový náskok (30 : 28). 5. set se hraje do 15 bodů (stále se vyžaduje dvoubodový rozdíl).


Stáhnout ppt "VOLEJBAL 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google