Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborČlověk a příroda Tematický okruhEkologie TémaEkologie Tematická oblastEkologie NázevKoloběh látek v přírodě AutorMgr. Dana Kuczmanová Vytvořeno, pro obor, ročník01-2013, LYT 1. ročník, STA 1. ročník, ELE 1.ročník AnotacePrezentace – Koloběh látek v přírodě Přínos/cílové kompetenceŽák je seznámen se základními pojmy z ekologie VY_32_INOVACE_24_10

2 KOLOBĚH LÁTEK V PŘÍRODĚ Koloběh látek v přírodě. Žáci se seznámí se základními pojmy z oblasti ekologie. Učivo navazuje na vědomosti žáků ze ZŠ. Následuje diskuse na toto téma. Učivo je určeno pro žáky 1. ročníku SPŠ.

3 CYKLUS UHLÍKU VÝSKYT UHLÍKU V PŘÍRODĚ: CO 2 v atmosféře Uhličitany ve vodě a ve vápencích V biomase – těla živých i odumřelých organismů Fosilní paliva (uhlí, ropa)

4 CYKLUS UHLÍKU Při kterém ději se oxid uhličitý dostane z atmosféry do rostlin? 01 FOTOSYNTÉZA

5 CYKLUS UHLÍKU Při kterém ději se oxid uhličitý dostane zpět do atmosféry? Dýchání Část uhlíku zůstává v živých tělech a stává se potravou konzumentů. Po odumření těchto konzumentů se z biomasy stává humus a činností destruentů opět odchází oxid uhličitý do atmosféry. Některá mrtvá těla nejsou rozložena – ukládají se v mokřadech a mořských lagunách – zásoby ropy a uhlí.

6 NARUŠENÍ KOLOBĚHU UHLÍKU Spalování fosilních paliv – uhlí – rychlé uvolňování uhlíku do atmosféry. Odlesňování. Chov dobytka, skládky odpadů – do vzduchu se uvolňuje metan.

7 CYKLUS DUSÍKU VÝSKYT DUSÍKU: V atmosféře. Biogenní prvek – součást aminokyselin, bílkovin, nukleových kyselin. V horninách – ledek.

8 CYKLUS DUSÍKU Nitrifikační mikroorganismy vážou vzdušný dusík do půdy a přeměňují jej na dusičnany. (zelené hnojení) Rostliny nabírají dusík jako živinu – stavební látka rostlinného těla. Odtud se dusík dostane do těla konzumentů. Po odumření – denitrifikační mikroorganismy uvolňují dusík zpět do vzduchu nebo do půdy ve formě dusičnanů.

9 NARUŠENÍ KOLOBĚHU DUSÍKU Zvýšené množství dusíkatých hnojiv. Dusík se vyplaví do potoků, řek, jezer a podzemní vody. Eutrofizace vody – nadměrné množství živin – množí se zde nežádoucí bakterie, plankton,…

10 CYKLUS SÍRY Síru dostávají do atmosféry mikroorganismy v mokřadech, bažinách a v půdě ve formě sirovodíku. V atmosféře jsou tyto látky oxidovány na oxid siřičitý. Ve formě srážek se síra dostává zpět do půdy.

11 NARUŠENÍ CYKLU SÍRY Spalování fosilních paliv – zvýšený obsah oxidů síry ve vzduchu. Vznik kyselých dešťů.

12 SEZNAM CITACÍ [01] Soubor:Simple photosynthesis overview cs.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-01- 26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Simple_photosynthesis_overview_cs.png


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google