Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z."— Transkript prezentace:

1 Právní normy Petr Machala

2 závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z právních norem Víte co je to právní norma? PRÁVNÍ ŘÁD PŘEDPISŮ

3 Znaky právní normy: 1.Formální: a)původ normy (kdo ji vydal) b)zákonem předepsaná publikace

4 2.Materiální: a)regulativnost (upravuje určité jednání) b)právní závaznost (povinnost chovat se tak, jak norma stanoví) c)obecnost „Kdo najde ztracenou věc, je povinen ji vydat vlastníkovi. Není-li vlastník znám, je nálezce povinen věc odevzdat příslušnému státnímu orgánu.“ Slovo kdo, tedy znamená každého, kdo takto učiní – tedy subjekt obecně definovaný, stejně tak i předmět je definován obecně.

5 Druhy právních norem: a)normy donucující bezvýhradně závazné, nepřipouštějí odchylky např. trestní právo, nebo povinnosti silniční dopravy

6 b)normy podpůrné jsou relativně nezávazné (např. smlouvy kupní, nájemní, tzn. občanské právo, obchodní právo) nesmí jít za hranice zákona

7 Účinnost právní normy: účinností vznikají práva a povinnosti předpokladem je platnost, tzn. den, kdy byla vyhlášena

8 čas mezi platností a účinností - doba legisvakance (čas na seznámení se s ní a adaptace) Např.: přijata českou národní radou 16.12. 1992 platnosti nabyla 28.12. 1992 účinnosti nabyla 1.1. 1993 ??Kolik dní trvala doba legisvakance??

9 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Právní normy Petr Machala. závazné pravidlo chování, vydané příslušným státním orgánem v předepsané formě právní řád se skládá z: předpis se skládá z."

Podobné prezentace


Reklamy Google