Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.39 Kuchařské názvosloví Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1

2 ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:aroma, flambovat, pošírovat, dranžírovat, gastronomie Anotace: Materiál je určen k seznámení se s odbornými termíny používanými v kuchařském názvosloví.

3 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Technologie přípravy pokrmů používá odborné výrazy české i cizí: Aroma – vůně Blanšírovat – spařovat Bujon – čistý silný hovězí vývar Krém – smetanová omáčka Kruton – smažené kostky chleba, pečiva Kari – indické koření

4 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Degustovat – ochutnávat, hodnotit chuť Dezert – zákusek, ovoce, sýr Dranžírovat – porcovat, krájet Expedovat – vydávat, výdej pokrmů Filé – řez, plátek masa Flambovat – dohotovit pokrm hořícím alkoholem Gastronomie – kuchařské umění

5 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Hlavní jídlo – oběd, večeře Julienne – žilien – zelenina krájená na jemné nudličky Korpus – pečivový cukrářský polotovar Legírovat – zjemnit smetanou, žloutkem, máslem Menu – stanovené pořadí pokrmů Obloha – větší zeleninová příloha

6 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Ozdoba – barevné zvýraznění pokrmů Pochutina – poživatina bez výživové hodnoty, s výraznou vůní a chutí Pokrm – poživatina upravená k přímé konzumaci Pošírovat – vložit potravinu do horké tekutiny a nechat táhnout Táhnutí – je vaření pod bodem varu (nekloktá)

7 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Porridge – poridž – kaše z ovesných vloček Poživatina – látka určená k požívání, dělíme ji na potraviny a pochutiny Příloha – součást pokrmu - rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, noky Příkrm – doplněk k pokrmu – salát, kompot, zelenina

8 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Sendvič – obložený chleba Suflé – druh jemného nákypu Šalotka – druh cibule Úprava pokrmů – zpracování potravin a) zastudena b) teplem – vařením, dušením, pečením, smažením, gratinováním - zapékáním, grilováním

9 OPAKOVÁNÍ – doplň správné znění Aroma Bujon Krém Hlavní jídlo Flambovat Gastronomie Korpus Legírovat Pokrm

10 KUCHAŘSKÉ NÁZVOSLOVÍ Aroma Bujon Krém Hlavní jídlo Flambovat Gastronomie Korpus Legírovat Pokrm Vůně Silný masový vývar Smetanová omáčka Oběd, večeře Upravovat ohněm Kuchařské umění Cukrářský polotovar Zjemňovat Poživatina ke konzumaci

11 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google