Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od."— Transkript prezentace:

1 Klomfar Petr

2  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od relačních databází, operace čtení se v adresářích používá mnohem častěji než operace zápisu.  poskytují rychlou odezvu

3  byl vytvořen protokol X.500, který byl přijat jako standard ISO 9594  definuje, že ke komunikaci mezi adresářovým klientem a adresářovým serverem bude použit Directory Access Protokol (DAP). je však příliš náročný a nehodí se pro malá zařízení.  Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) byl vyvinut jako "odlehčená" verze protokolu DAP. Jeho výhodou je, že "běží" nad protokolem TCP/IP a nevyžaduje, na rozdíl od DAP, protokoly definované v rámci síťového modelu OSI.

4  zjednodušuje některé operace protokolu X.500  vynechává těžko srozumitelné funkce.  definuje komunikační protokol, ale nedefinuje adresář samotný  založena na modelu klient – server  Data mohou být distribuována mezi několik LDAP serverů

5  data uložena ve formě položek (anglicky entries).  mají globálně jedinečné tak zvané význačné jméno (anglicky distinguished name) DN slouží k jednoznačnému určení záznamu.

6  V LDAP adresáři jsou záznamy uspořádány v hierarchické stromové struktuře  obvykle odráží geografické nebo organizační hranice. (levý obr.)  také na základě doménových jmen Internetu. Bere v uvahu umisteni DNS (pravý obr.)

7  LDAP poskytuje mechanismy pro autentizaci klienta nebo pro ověření jeho identity u adresářového serveru a využívá bohatou přístupovou kontrolu  Nabízí také možnost velmi efektivně nastavovat přístupová práva a to i na jednotlivé atributy objektů  LDAP servery nabízejí autentizaci přes SSL a je také možné využívat silné autentizační služby poskytované systémem Kerberos. Jeho výhodou je oddělení komponent autentizace a identifikace.

8 Děkuji za Vaši pozornost.


Stáhnout ppt "Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od."

Podobné prezentace


Reklamy Google