Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_ : XIV/VIII _2_9_Med a jiná sladidla Šablona číslo: XIV/VIII Sada číslo: 2 Pořadové číslo DUM: 9 Autor: Ing. Lenka Nováková, Ing, Miluše Janišová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s problematikou, složení, výroby a obchodního sortimentu medu. Dále seznamuje žáky s druhy a použitím náhražek cukru. AutorIng. Lenka Nováková Klíčová slova Med, mateří kašička, pyl, jed, včela, propolis Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblastZbožíznalství

3 Med a jiná sladidla

4 Med Je včelí produkt, který se skládá ze směsi monosacharidů (glukózy a fruktózy)

5 Složení medu: 40% fruktóza 30% glukóza 1-10% sacharóza 10-20% voda 1% bílkovina 1% minerální látky ( Mn, Fe, K, Cu, F, Ca, Na, Mg), přírodní barviva, aromatické látky, vitaminy, vitaminy ( B, PP, C, A, K), aromatické kyseliny Složení medu je proměnlivé!

6 Další produkty včel dělíme na: Suroviny, které včela získává sběrem a obohacuje je: med, propolis, pyl Čistý včelí produkty: vosk, jed, mateří kašička

7 Výroba medu Med vyrábí včela z: a) Nektaru -květinový b) Medovice - lesní (medovicový)

8 Získávání medu Odstředění (nejčastěji - odstředivka) Lisování (vymačkání rozdrolených pláství bez použití tepla) Ohříváním a lisováním (nízké teploty, med se scelí, sbírá se pěna, filtruje se a plní do obalů)

9 Druhy medu Podle způsobu získávání: 1. odstředěný med 2. Lisovaný med 3. Tekutý med (zahříváním a lisováním) 4. Voštinový med (do prodeje med a plástve) Podle původu: 1. květinový med – rychleji krystalizuje, lépe stravitelný, obsahuje pyl – povzbudivé účinky 2. medovicový med (lesní) – déle tekutý, více minerálních látek, tmavý –barvivo v mize dřevin

10 Obchodní sortiment medu 1. Včelí med 2. Včelí med s propolisem 3. Včelí med s mateří kašičkou 4. Včelí med pastovaný 5. Včelí med ochucený 6. Včelí med ovocem Použití: Výroba perníku, cukrovinek, slazení, medovina

11 Vady medu: Cizí pachy a příchutě Kvasící a zkysaný Mechanické nečistoty Pěna na povrchu Karamelová, nahořklá škrobová chuť Skladování: Optimální teplota 15 ° C RV 75% Dobře uzavřený obal, přítmí Med s mateří kašičkou do 8 ° C Rady zákazníkům: Krystalizace není na závadu, nad 45 ° C se snižuje hodnota medu a vzniká škodlivá látka - hydroximethylfurfural

12 Náhražky cukru - sacharidická sladidla Obsahuji tolik energie jako cukr Nezatěžují látkovou přeměnu diabetiků (nepotřebují inzulin) Druhy náhražek cukru: 1. Sorbit – poloviční sladivost energie stejná, projímavé účinky nad 20g denně 2. Fruktóza – stejná sladivost jako cukr nehodí se na pečení 3. Sorbóza – meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové 4. Xylit – cukr získaný ze dřeva, stejně sladký jako cukr 5. Mannit – projímavý účinek výrova žvýkaček

13 Umělá sladidla – nesacharidická sladidla Nemají výživovou hodnotu Mají vyšší sladící schopnost Nemají energetickou hodnotu Druhy náhražek cukru: 1. Sacharin, Cyklamát - 300x sladší než cukr 2. Aspartam - 200x sladší než cukr, při vaření se ničí 3. Acesulfam K - 200x sladší než cukr hodí se na pečení 4. Kandisin - sladký bez příchutí, odolný při vyšších teplotách

14 Obchodní formy umělých sladidel Tablety Tekutá sladidla – na pečení Sypká sladidla – do nápojů Výhody umělých sladidel: 1. Všechna jsou bez energetická 2. Nepoškozují zuby 3. Pro diabetiky téměř nenahraditelná 4. Použití při dietách

15 Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Nováková Peter Anderle, Helmuth Schwarz, Zbožíznalství, vydání 2: Nakladatelství SNTL Praha


Stáhnout ppt "Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0624 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google