Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Bi Taxonomie hub Vytvořeno: Ověřeno: Třída: Ve1

2 Taxonomie hub Vzdělávací oblast: Obecná biologie Předmět: Biologie
Ročník: 1. ročník Autor: Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: základní informace o taxikonomii hub viz. učebnice Klíčová slova: hlenka, chytridiomycety, oomycety Anotace: Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Oddělení hlenky Nevytváří podhoubí ale mnohojaderné plazmódium.
Řídká rosolovitá hmota, výrazně barevná- červená, oranžová. Žije na pařezech ve vlhkém stinném prostředí. V příznivých podmínkách vytváří plodnice. Patří sem:

4 Některé druhy oddělené hlenky
Nádorovka kapustová – plasmodiophora brassicaceae – způsobuje nádorovitost koštálovin Slizovka tříslová – fuligo septica – na jehličí vytváří sýrově žluté povlaky Vlčí mléko – kulovité oranžové povlaky

5 Oddělení chytridiomycety
Jsou to převážně vodní jedno, nebo více buněčné organismy. Převažuje nepohlavní rozmnožování- zoospóry s jedním bičíkem. Druhy: Rakovinovec bramborový – synchitrium endobioticum – způsobuje rakovinu brambor. Olpidium brasicaceae – způsobuje hynutí klíčících brukvovitých rostlin – černá kořen – hypokotyl.

6 Oddělení oomycety Jsou to vodní, suchozemské, saprofytické i parazitické houby. Mají rozvětvenou trubicovitou hyfu. Celulózní buněčnou stěnu. Rozmnožují se zoospóramy s nestejně dlouhými bičíky mají konidie a pohlavně se rozmnožují oospóry.

7 druhy Plísen bramborová – phytophtora infestans, napadají čeledi lilkovité. Vřetenatka révová – plasmopara viticola způsobuje perenosporu vinnou. Spála řepy – pythium debaryanum – způsobuje hynutí klíčících rostlin řepy.

8 Životní cyklus nádorovky kapustové

9 Životní cyklus rakovinovce bramborového

10 Otázky a odpovědí Co vytváří hlenky místo podhoubí?
Mnohojaderná pazmodia. 2. Čím se rozmnožují převážně chytridiomycety? Zoospory s jedním bičíkem. 3. Jaká je nejrozšířenější houbová choroba brambor? Plíseň bramborová.

11 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“"

Podobné prezentace


Reklamy Google