Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Obchodní banky Nejsou vyhraněně specializované a poskytují klientům široké spektrum služeb, zaměřují se zejména na úvěrové a depozitní operace

3 Spořitelní banky (spořitelny) Zaměřují se na bankovní služby určené obyvatelstvu. Poskytují spotřebitelské půjčky. Většinou poskytuje na vklady u těchto bank záruku stát.

4 Hypotekární banky Specializují se na poskytování střednědobých a dlouhodobých úvěrů zajištěných nemovitým majetkem

5 Investiční banky Specializují se na investiční úvěry a na operace s cennými papíry

6 Úvěrová a spořitelní družstva Obdoba spořitelen Regionální dosah Relativně malý kapitál

7 Centrální (ústřední) banka Zajišťuje emisi bankovek a mincí. Současně uskutečňuje záměry hospodářské politiky, na příklad tím, že reguluje množství peněz v oběhu, a tím zajišťuje stabilitu měny. Centrální banka také vystupuje ve vztahu k ostatním (komerčním) bankám jako orgán regulace, dozoru a předepisuje jim povinné minimální rezervy.

8 Centrální (ústřední) banka Pokud poskytuje úvěry, pak pouze obchodním bankám, přičemž úrokovou mírou je tzv. diskontní sazba. Čím vyšší je diskontní sazba, tím dražší je úvěr od centrální banky, čímž se snižuje množství peněz v oběhu, protože po nich klesá poptávka a tím klesá i inflace.

9 Používané pojmy Inflace Deflace Depreciace Apreciace

10 Inflace Je znehodnocování peněz například zvyšováním peněz v oběhu a soustavným růstem cen opakem je deflace.

11 Deflace Prostředek stabilizace měny jímž je zvyšována hodnota peněz snižováním množství oběživa uvnitř země Snižování cen

12 Depreciace Snižování hodnoty měny ve vztahu k zahraničním měnám Projeví se zvyšováním cen zahraničního zboží na domácím trhu a omezováním dovozu Opakem je apreciace.

13 Apreciace Zvýšení hodnoty měny ve vztahu k zahraničním měnám, což se projeví snižováním cen zahraničního zboží na domácím trhu, zvýšením dovozu a omezením vývozu.

14 Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google