Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Bohuslava Vitekerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Bohuslava Vitekerová"— Transkript prezentace:

1 Ing. Bohuslava Vitekerová
IKT MS Office Počítačová grafika Programy a nástroje pro práci s vektorovou grafikou 1 Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Programy pro vektorovou grafiku, Zoner Callisto, panely nástrojů. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí tématu Počítačová grafika

3 Vektorová grafika Vektorová grafika využívá k popisu obrázků přesně definované geometrické útvarů, jako jsou body, přímky, mnohoúhelníky a především křivky, jimiž je možné jednoduše popsat jakýkoliv tvar. Výhody: možnost jakýchkoliv změn velikosti obrázku, aniž by to mělo vliv na jeho kvalitu možnost pracovat s jednotlivými prvky obrázku nezávisle na prvcích ostatních.

4 Software pro Vektorovou grafiku
Na Internetu je k dispozici celá řada programů pro vektorovou grafiku, z nichž některé jsou placené, ale některé se nabízejí i zdarma. Některé příklady: Corel Draw Adobe Illustrator Zoner Callisto Inkscape a další. V našich ukázkách bude použit program Zoner Callisto.

5 Zoner callisto – základní okno

6 Zoner callisto – panely nástrojů
K ovládání slouží Panely nástrojů. Můžeme zapnout nebo vypnout zobrazení každého zvlášť v nabídce Zobrazit – Panely nástrojů nebo v lokální nabídce, která se objeví po kliknutí pravým tlačítkem myši na kterémkoliv panelu.

7 Zoner callisto – základní panel nástrojů

8 Zoner callisto – alternativní panel nástrojů
Může být např. následující :

9 Zoner callisto – panel nástrojů měřítko
Zvětšení měřítka Zmenšení měřítka Předchozí měřítko Celá stránka Přehled všech objektů Vybrané objekty Pracovní plocha

10 Zoner callisto – panel nástrojů hladiny

11 Zoner callisto – panel nástrojů text
Řez písma Zarovnání Řádkování Druh písma Velikost písma Kódová stránka

12 Zoner callisto – standardní panel nástrojů

13 Zoner callisto – panel nástrojů galerie

14 Procvičování učiva Otevřete program Zoner Callisto, prohlédněte si okno vektorového programu a rozmístění panelů nástrojů.

15 Použité zdroje ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, ISBN Využití programu Zoner Callisto.


Stáhnout ppt "Ing. Bohuslava Vitekerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google