Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Český jazyk – literatura – 9. ročník Mgr. Jana Říhová

3 Obsah Proletářská poezie Jiří Wolker Poezie Sociální balady Pohádky Zdroj

4 Proletářská poezie Počátek 20. let 20.st. Program – J. Wolker ve stati Proletářské umění přiblížení dělnictvu boj proti sociálnímu útlaku sny o revoluci kolektivnost tendenčnost J. Hora, J. Hořejší, J. Seifert

5 Jiří Wolker 1900 - 1924 * Prostějov Studium práv Vidí bídu → vstup do KSČ Onemocněl tuberkulózou Epitaf: Zde leží básník,jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než však mohl k boji srdce vystavit, zemřel mlád 24 let.

6 Dílo - poezie Host do domu – pohled chlapce radost ze života obyčejné věci Poštovní schránka Okno Svatý kopeček - předěl – odklon pásmo = volně za sebou obrazy (příroda, život, rozhovory, nálady..)

7 Sociální balady Těžká hodina – proletářské umění Balada o očích topičových Tvář za sklem….

8 Pohádky Moderní Sociální nespravedlnost O milionáři, který ukradl slunce O kominíkovi

9 Zdroj http://zdravie.pluska.sk


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá."

Podobné prezentace


Reklamy Google