Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Zel.2.18 Kapusta kadeřavá Vytvořeno: Ověřeno: Třída: MZ2

2 Polní pěstování zeleniny
Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Kapusta kadeřavá(kadeřávek) Brassica oleracea varieta acephala
Na vysokém košťálu vytváří shluk velmi silně zkadeřených většinou tmavě zelených listů. Konzumní částí jsou listy, s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů.

4 Na stanovišti vydrží celou zimu do jara, mrazem chuťově zjemní.
Z košťálovin nejméně náročná zelenina. Pěstujeme z přímých výsevů, nebo z předpěstované sadby. Výsev od dubna do začátku června do řádků, vzdálenost řádků 0,4m. Sazenice vysazujeme od května do sponu 0,6 x 0,6m. Sklízíme od října po celou zimu, jednotlivé listy nebo listy s košťálem.

5 Květák Brassica oleracea varieta botrytis
Jednoletá zelenina. Konzumní částí je bílé zdužnatělé květenství, zvané květáková růžice. Listy opakvejčité podlouhlé, zcela zakrývající květenství. Ve druhé části vegetace vyráží z růžice lodyhy se žlutými květy. Plodem je šešule, semena červenohnědá.

6 Význam, nároky na pěstování
Květák patří mezi nejpěstovanější a nejoblíbenější zeleniny, snadno stravitelná. Polohu vyžaduje slunečnou, ve stínu se špatně vyvíjí, náročný na teplo a vlhko. Zelenina s nejvyššími nároky na obsah humusu, zařazována do I. trati.

7 Předpěstování sadby, výsev
Pěstujeme z předpěstované sadby (rychlený a polní raný), nebo z přímého výsevu (letní a podzimní). Osivo před výsevem moříme proti houbovým chorobám chemickým přípravkem. Výsev v poloviny ledna nebo první polovině února pro předpěstování sadby raného květáku k polnímu pěstování. Ošetřování sadby obdobné jako u zelí. Výsadba na stanoviště v dubnu, spon 0,4 x 0,5m. Vysazujeme hlouběji, ale nesmí být zakryto srdéčko rostliny. Vysazený květák mírně přihrnujeme, zalijeme.

8 Ošetřování v době růstu
Květák z přímého výsevu je nejnáročnější na podmínky pro vzcházení - pečlivé připravení pozemku. Vyséváme od poloviny dubna do začátku května do mírně vlhké půdy, vzdálenost řádků u letního květáku 0,5m, u podzimního 0,6m. Ošetřování v době růstu Zaléváme podle potřeby po celou dobu vegetace. Největší spotřeba vody v období růstu růžic před sklizní. Proti plevelům – plečkujeme, okopáváme, v případě silnějšího zaplevelení použijeme herbicidy. Přihnojujeme 2x dusíkem, poprvé asi dva týdny po výsadbě, podruhé před zapojením porostu – na začátku tvorby růžic.

9 Ochrana proti chorobám a škůdcům je obdobná jako u ostatních košťálovin.
Pro pěstování volíme odrůdy, které svými listy kryjí růžici proti slunci, nemusíme tak zalamovat listy. Sklízíme probírkou, růžice nesmí přezrát, má mít dvě až tři řady listů.

10 Opakování Kapusta kadeřavá – konzumní částí jsou listy.
Na stanovišti vydrží celou zimu do jara, mrazem chuťově zjemní. Pěstujeme z přímých výsevů, nebo z předpěstované sadby. Květák - Jednoletá zelenina.Konzumní částí je bílé zdužnatělé květenství, zvané květáková růžice. Pěstujeme z předpěstované sadby (rychlený a polní raný), nebo z přímého výsevu (letní a podzimní).

11 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"

Podobné prezentace


Reklamy Google