Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.2.18 Kapusta kadeřavá Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ2 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Zel.2.18 Kapusta kadeřavá Vytvořeno: Ověřeno: Třída:MZ2

2 Polní pěstování zeleniny Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství. Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: 2 Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Kapusta kadeřavá(kadeřávek) Brassica oleracea varieta acephala  Na vysokém košťálu vytváří shluk velmi silně zkadeřených většinou tmavě zelených listů.  Konzumní částí jsou listy, s vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů.

4  Na stanovišti vydrží celou zimu do jara, mrazem chuťově zjemní.  Z košťálovin nejméně náročná zelenina.  Pěstujeme z přímých výsevů, nebo z předpěstované sadby. Výsev od dubna do začátku června do řádků, vzdálenost řádků 0,4m. Sazenice vysazujeme od května do sponu 0,6 x 0,6m.  Sklízíme od října po celou zimu, jednotlivé listy nebo listy s košťálem.

5 Květák Brassica oleracea varieta botrytis  Jednoletá zelenina.  Konzumní částí je bílé zdužnatělé květenství, zvané květáková růžice.  Listy opakvejčité podlouhlé, zcela zakrývající květenství.  Ve druhé části vegetace vyráží z růžice lodyhy se žlutými květy.  Plodem je šešule, semena červenohnědá.

6  Květák patří mezi nejpěstovanější a nejoblíbenější zeleniny, snadno stravitelná.  Polohu vyžaduje slunečnou, ve stínu se špatně vyvíjí, náročný na teplo a vlhko.  Zelenina s nejvyššími nároky na obsah humusu, zařazována do I. trati. Význam, nároky na pěstování

7  Pěstujeme z předpěstované sadby (rychlený a polní raný), nebo z přímého výsevu (letní a podzimní).  Osivo před výsevem moříme proti houbovým chorobám chemickým přípravkem.  Výsev v poloviny ledna nebo první polovině února pro předpěstování sadby raného květáku k polnímu pěstování.  Ošetřování sadby obdobné jako u zelí.  Výsadba na stanoviště v dubnu, spon 0,4 x 0,5m.  Vysazujeme hlouběji, ale nesmí být zakryto srdéčko rostliny.  Vysazený květák mírně přihrnujeme, zalijeme. Předpěstování sadby, výsev

8  Květák z přímého výsevu je nejnáročnější na podmínky pro vzcházení - pečlivé připravení pozemku.  Vyséváme od poloviny dubna do začátku května do mírně vlhké půdy, vzdálenost řádků u letního květáku 0,5m, u podzimního 0,6m. Ošetřování v době růstu  Zaléváme podle potřeby po celou dobu vegetace. Největší spotřeba vody v období růstu růžic před sklizní.  Proti plevelům – plečkujeme, okopáváme, v případě silnějšího zaplevelení použijeme herbicidy.  Přihnojujeme 2x dusíkem, poprvé asi dva týdny po výsadbě, podruhé před zapojením porostu – na začátku tvorby růžic.

9  Ochrana proti chorobám a škůdcům je obdobná jako u ostatních košťálovin.  Pro pěstování volíme odrůdy, které svými listy kryjí růžici proti slunci, nemusíme tak zalamovat listy.  Sklízíme probírkou, růžice nesmí přezrát, má mít dvě až tři řady listů.

10 Opakování Kapusta kadeřavá – konzumní částí jsou listy. Na stanovišti vydrží celou zimu do jara, mrazem chuťově zjemní. Pěstujeme z přímých výsevů, nebo z předpěstované sadby. Květák - Jednoletá zelenina.Konzumní částí je bílé zdužnatělé květenství, zvané květáková růžice. Pěstujeme z předpěstované sadby (rychlený a polní raný), nebo z přímého výsevu (letní a podzimní).

11 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google