Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8B7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8B7."— Transkript prezentace:

1 Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8B7

2 Zelí jako indikátor na videu sledujte použití odvaru z červeného zelí jako velmi citlivého acidobazického indikátoru červené zelí obsahuje ve vakuolách buněk (buněčné šťávě) antokyany – hydrochromy velmi citlivé na změnu pH ve zkumavce proběhne neutralizace kyseliny chlorovodíkové a uhličitanu sodného

3 Pozorování a vysvětlení ve zkumavce pozorujeme vznik pestrobarevné pěny pěna je dána vznikajícím oxidem uhličitým barevnost pěny je způsobena nerovnoměrným rozložením zbytků chemikálií v pěně, to zároveň způsobuje různou barvu indikátoru rovnice neutralizace: Na 2 CO 3 + 2HCl 2NaCl + CO 2 + H 2 O

4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Datum vytvoření: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_8B7 Jméno autora: Mgr. Martin Rolek Název práce: Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna Předmět: Chemie Ročník: kvinta osmiletého gymnázia, 1. ročník čtyřletého gymnázia Časová dotace: 10 minut Vzdělávací cíl: motivační efektní experiment, seznámit s možností využití odvaru z červeného zelí jako vysoce citlivého indikátoru, vyvodit neutralizaci jako typ chemické reakce Pomůcky: Poznámka: Autorem videa je autor tohoto DUM Inovace: Digitální podoba pokusu


Stáhnout ppt "Neutralizace – efektní experiment Barevná pěna Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8B7."

Podobné prezentace


Reklamy Google