Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,"— Transkript prezentace:

1 Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek, požadavky na změny ve vyhlášce o stavech nouze. 13. června 2007, Praha Vliv změn z pozice obchodníka, dopad na zákazníky

2 MORAVIA ENERGO, a.s. 1 Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie a tepla

3 ›Obchod s elektrickou energií od roku 2000 ›Dodávky elektřiny pro oprávněné zákazníky ve více než 700 odběrných místech ›Distribuce 500 tis. MWh / rok od vvn po nn ›Zahraniční obchod s elektřinou ›První nezávislý obchodník pro konečné odběratele v ČR MORAVIA ENERGO, a.s. 2

4 3 * plán

5 Cena odchylky 4 V roce 2002  závislá na ceně na OKO,  přenesení nákladů na spotovém trhu do ceny odchylky. Do roku 2006  závislá na ceně nasazených regulačních zdrojů,  přenesení nákladů na spotřebitele regulační energie,  tržní princip.

6 Cena odchylky 5 Od roku 2007  minimální cena odchylky dána regulátorem,  cena závislá na velikosti systémové odchylky,  v případě nasazení dražších regulačních zdrojů cena závislá na ceně nasazené regulační energie,  uplatnění principu regulace. Poznámka: v případě nasazení drahého regulačního zdroje na pět minut ovlivněna cena odchylky v celé hodině.

7 6

8 Co bylo příčinou změny ceny odchylky? 7  Vyšší cena odchylky v zahraničí?  Vyšší cena elektřiny v zahraničí?  Spekulativní vývoz energie nakoupené v odchylce?

9 8

10 Systémová odchylka – leden 9 Zdroj: Operátor trhu s elektřinou

11 Čeho mělo být dosaženo? 10  Snížení záporné odchylky, odchylky vůbec.  Zamezení vývozu regulační energie?  Zabezpečení dostatečného regulačního. výkonu pro potřeby domácí soustavy,  Vyšší příjmy za platby na odchylkách použity na snížení ceny za systémové služby.

12 Systémová odchylka – únor Zdroj: Operátor trhu s elektřinou 11

13 12

14 13 20062007

15 Zúčtovací cena odchylky - 2006 14 2000,- Kč/MW h

16 Zúčtovací cena odchylky – 1.Q/2007 15 3000,- Kč/MW h

17 16

18 17

19 Postřehy obchodníka 18  Nový model zaměřený proti spekulaci s vývozem elektřiny nakoupené v odchylce ovlivní všechny účastníky trhu kromě klasických obchodníků, kteří mají vyrovnanou pozici.  K „vývozu“ odchylky nedocházelo z důvodu nízkých spotových cen a jejich srovnání s okolními státy.  Spekulace je i nadále možná a závisí na spotových cenách v okolních zemích.

20 Postřehy obchodníka 19  Statistiky ovlivněny extrémně teplou zimou a dalšími aspekty.  Vyšší cena odchylky může znamenat vyšší náklady obchodníka.  Možnost přenesení těchto nákladů na původce odchylek.  Změna strategie řízení odchylky portfolia v důsledku hrozby vysoké ceny odchylky?

21 Postřehy obchodníka 20  Výhodnější „dlouhá“ pozice? Jestliže je celý systém „dlouhý“ platíme výrobci a současně za odchylku.  Výhodnější „krátká“ pozice? Jestliže je celý systém “krátký“ platíme vysokou cenu.  Predikce odchylky systému v podstatě nemožná.  Predikce ceny odchylky v podstatě nemožná.  Motivace odběratelů, ale i dodavatelů na dodržování sjednaných hodnot.  Důslednější využití vlastních zdrojů pro regulaci.  Rozhodující je ekonomický aspekt.

22 Co na to odběratel? 21  Případné zvýšení nákladů na odchylku u dodavatele bude znamenat zvýšení nákladů za odchylku i u odběratele.  Odběratelé s odchylkou nespekulují, protože platí za skutečně odebrané množství sjednanou cenu.  Předpokládá se další snížení ceny za systémové služby jako důsledek diference mezi náklady na podpůrné služby a příjmy z odchylek.

23 Jsou i jiné možnosti? 22  Je vůbec možné spekulativní vývoz odchylky definovat?  Velmi vysoká cena odchylky nad stanovený limit při současném exportu?  Jiná cena odchylky pouze pro klasické obchodníky?

24 MORAVIA ENERGO, a.s. VÁŠ STABILNÍ PARTNER NA TRHU S ENERGIEMI Děkuji Vám za pozornost ales.valla@moraviaenergo.cz


Stáhnout ppt "Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,"

Podobné prezentace


Reklamy Google