Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:. Základní škola Kladruby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:. Základní škola Kladruby"— Transkript prezentace:

1 Škola:. Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor: Mgr. Vlasta Havránková Název materiálu: Mineralogický systém Šablona: III/2 Sada: Geologie Předmět: Přírodopis Třída: IX.

2 Anotace: Tento výukový materiál doplňuje výklad
Anotace: Tento výukový materiál doplňuje výklad Seznamuje žáky s podrobným rozdělením minerálů podle jejich chemického složení. Klíčová slova: prvky sloučeniny třídění minerálů

3 Mineralogický systém sulfidy halogenidy oxidy bezvodé a vodnaté
minerály se dělí podle chemického složení na 9 skupin sulfidy halogenidy oxidy bezvodé a vodnaté uhličitany (karbonáty)‏ dusičnany sírany (sulfáty)‏ fosforečnany (fosfáty)‏ křemičitany (silikáty)‏ organické minerály (organogeny)

4 Třídění minerálů minerály se třídí podle chemického složení
krystalové struktury v přírodě se nacházejí některé minerály jako prvky - zlato, stříbro, diamant, tuha většina minerálů jsou však sloučeniny prvků - oxidy, sulfidy, ...

5 Ukázky minerálů po třídách - prvek, sulfid, halogenid, oxid
zlato (prvek)‏ nalezeno v Čechách 1 chalkopyrit a galenit (sulfidy)‏ 2 sůl kamenná (halogenid) z Polska 3 ametyst-křemen (oxid)‏ z Norska 4

6 Ukázky minerálů po třídách - uhličitan, síran, fosforečnan
kalcit a siderit (uhličitany)‏ +galenit 5 apatit a tyrkys (fosforečnany)‏ 6 sádrovec (síran)‏ z Polska 7

7 Ukázky minerálů po třídách - křemičitan, organický minerál
olivín (křemičitan)‏ 8 granáty (křemičitan)‏ 10 rozpukaný vápenec (organický minerál) 9

8 Shrnutí nejdůležitějších minerálů
Na kterých vlastnostech minerálů je založen mineralogický systém? Jak se nazývá věda o minerálech? Jaký je rozdíl mezi minerálem a nerostem? Vysvětli oba termíny. Které minerály si pamatuješ jako prvky? Které minerály si pamatuješ jako sloučeniny? Celkem je známo asi 4500 minerálů, z toho jen 30 tvoří největší část litosféry – ty jsou horninotvorné. Na zemském povrchu jsou nejběžnější minerály křemen, živce a kalcit. Tyto tři minerály patří mezi prvky nebo sloučeniny?

9 Shrnutí nejdůležitějších minerálů - řešení
Miner. systém je založen na chemickém složení minerálů. Věda o minerálech se nazývá mineralogie. Minerál a nerost znamená totéž - stejnorodou přírodninu, která se dá vyjádřit chem. značkou nebo vzorcem. Minerály - prvky jsou např. zlato, stříbro, diamant, tuha. Minerály - sloučeniny jsou např. křemen, sůl kamenná, chalkopyrit, kalcit, siderit, sádrovec, apatit, tyrkys, olivín, granát, vápenec. Minerály křemen, živce a kalcit patří mezi sloučeniny.

10 Zdroje ČERNÍK, Vladimír; MARTINEC, Zdeněk; VÍTEK, Jan. Přírodopis 4, mineralogie a geologie. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1998, ISBN ŠVECOVÁ, Milada; MATĚJKA, Dobroslav. Přírodopis 9, učebnice. Plzeň: Fraus, 2007, ISBN KARELJ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2 – LAVINSKY, Rob. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: V?ODI. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SAPERAUD. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 Zdroje 5 - LAVINSKY, Rob. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LAVINSKY, Rob. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WERZIG, Elke. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LAVINSKY, Rob. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: WILKINS, Jonathan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LAVINSKY, Rob. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Škola:. Základní škola Kladruby"

Podobné prezentace


Reklamy Google