Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HISTORIE ZEMĚ 4 DRUHOHORY 2 jura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HISTORIE ZEMĚ 4 DRUHOHORY 2 jura"— Transkript prezentace:

1 HISTORIE ZEMĚ 4 DRUHOHORY 2 jura
3. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis, Neživá příroda. Žáci rozlišují g. období, charakterizují jejich geol. děje, vývoj organismů. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák vysvětlí význam podmínek života na Zemi, orientuje se v časových posloupnostech vývoje. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity 45 minut. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní, sociální a personální. Základní vzdělávání − druhý stupeň, možno upravit i pro gymnázium. 14−15 let, 9. třída KLIKNĚTE NA F 5

3 Druhohory = mezozoikum
Útvar Před miliony let Geologické události Organismy Trias 250 Sopečná činnost, vznik Tethys a vrstev vápenců. Nahosemenné rostliny, amoniti, první savci a dinosauři. Jura 200 Zaplavení souše mořem. Amoniti, rozvoj dinosaurů, ryboještěři, první žáby a praptáci. Křída 140 Začátek alpinského vrásnění, vznik Atlantského a Indického oceánu, dopad velkého meteoritu. Vymření dinosaurů, počátek krytosemenných rostlin.

4 Druhohory = mezozoikum
Byly před 250 až 140 miliony let. Kontinenty začaly dostávat dnešní podobu. Začalo alpinské vrásnění, které pokračovalo i v třetihorách. V rostlinné říši vládly nahosemenné rostliny, vznikaly i rostliny krytosemenné. Tato éra byla nadvládou plazů, kteří ovládli vodu, souš i vzduch. V mořích žila spousta druhů amonitů a belemnitů, jejichž otisky nalézáme v druhohorních sedimentech.

5 Opakování − spojte dvojice, KTERÉ spolu souvisí
Jinan dvoulaločný Cykas Tethys Trias Amonit Mastodonsaurus Schránka tvaru disku Dnešní Středozemní moře Krytolebec První perioda druhohor Ginkgo biloba Většina rostliny je jedovatá

6 jura 3.

7 Jura − zemská kůra Tento útvar má název podle švýcarského pohoří, které z této doby pochází. Došlo k poklesu pevnin, velká část kontinentů byla zalita mořem. Stalo se to i na našem území a moře u nás bylo 20 milionů let! 1. 2. pohoří Jura

8 Mapa − druhohory v německu a u nás
20.

9 Jura − rostliny Převládají nahosemenné rostliny, a to zejména jedle, cypřiše, sekvoje. Začínají se objevovat první krytosemenné rostliny (Magnoliophyta). Od nahosemenných se liší v tom, že tvoří květy a mají semena ukrytá v plodech a ne v šišticích. 25.

10 cypřiš Cypřiš je stálezelený jehličnan. Dorůstá podoby stromu nebo keře. Byl velmi rozšířený v juře, v současnosti je rozšířen ve Středomoří − v Toskánsku. 12. 8. 9.

11 cypřiš 7. 11. 12. 10.

12 19. Bonsai sekvoj Je to stálezelený jehličnan, národní strom Kalifornie. Jeho červenohnědá kůra je produkcí zvláštních látek (tanin) chráněna proti požáru a proti hmyzu. Plodem je červenohnědá, až 30 cm dlouhá šiška sudovitého tvaru. Sekvoje jsou velmi vysoké, byly poraženy stromy o výšce 144 m. V současnosti je nejvyšší Sekvoj vždyzelená (Sequoia sempervirens) z národního parku Redwood a má výšku 116 m, stáří let a průměr kmene 6,5 m.

13 Sekvoj vždyzelená 15. 17. 14. 16. 18.

14 Jurský park − živočichové
Plazi ovládli veškerá prostředí na Zemi. Proběhla druhohorní radiace plazů Thecodonta, ze kterých se vyvinuli praptáci a savci. 6. Leonerasaurus 5. Kentrosaurus

15 druhohorní radiace plazů
13.

16 Plazi podobní savcům Oligokyphus byl jediný plaz podobný savcům, který žil v juře. Byl býložravý s ostrými zuby. Podobal se lasičce, měl dlouhé tělo. 26. Měřil 50 cm.

17 ještěři Pleurosaurus byl štíhlý hadovitý ještěr žijící ve vodě. K plavání používal dlouhý ocas. Pleurosaurus měřil 60 cm, některé druhy měly až 57 obratlů. 27.

18 ichtyosauři Ichthyosaurus byl dlouhý 2 metry. V některých jeho fosiliích se dokonce našly jemné kosti mláďat. Zřejmě rodil mláďata do moře. 28.

19 ichtyosauři Liopleurodon byl dlouhý 12 metrů! Měl velké silné ploutve a dokázal uplavat dlouhé vzdálenosti. Lovil hlavonožce a ještěry. 29. 30.

20 ichtyosauři Plesiosaurus měl dlouhý krk a malou hlavu. Živil se olihněmi a rybami. Dlouhým krkem vyzvedl hlavu nad hladinu a vyhlížel potravu. 31.

21 Krokodýli Protosuchus byl pozemní krokodýl, který se živil menšími suchozemskými živočichy. Měřil 90 cm. 32. 33.

22 Měl končetiny přeměněné ve veslovité ploutve a ocas byl také zakončený
krokodýli Metriorhynchus byl dobře přizpůsobený životu v moři − řekněte, podle obrázku, čím? 34. 35. ŘEŠENÍ Měl končetiny přeměněné ve veslovité ploutve a ocas byl také zakončený ploutví.

23 krokodýli Mořský krokodýl Teleosaurus měl extrémně úzké čelisti lemované ostrými zuby, kterými chytal kluzké ryby a olihně. (Co je to?) 37. 36.

24 pterosauři Pterosauři měli dobrý zrak, ale špatný čich, většinou se živili rybami. 38. Pterodactylus 39. Rhamphorhynchus

25 pterosauři Dimorphodon měl hlavu podobnou dnešnímu papuchalkovi, živil se hmyzem. Pterodaustro měl dlouhé čelisti, kterými cedil plankton. 40. Dimorphodon 41. Pterodaustro

26 dinosauři Dinosauři byli plazi s kostěnou kostrou a silnou pokožkou. Bylo objeveno již přes 500 druhů. Nebyli to všechno veleještěři, někteří neměřili ani 1 metr, našli se ale mezi nimi i 30metroví obři. Dinosauři byli pozemní ještěři a kladli vejce. Rozlišovali se na dvě skupiny: Saurischia byli dinosauři s plazí pánví, stydká kost jim vyčnívala z kosti sedací. Ornithischia byli dinosauři s ptačí pánví, stydká kost sbíhala pod kost sedací.

27 Rozdělení dinosaurů podle typu pánve
(plazí pánev) (ptačí pánev) kyčelní k. stydká kost sedací kost 4.

28 dInosauři − ceratosaurus
Ceratosaurus měřil 6 metrů. Byl to dravý lovec s ostře zahnutými zuby. 43. 42.

29 dInosauři − compsognathus
Compsognathus byl jen o málo větší než kuře. Rychle běhal, lovil malé plazy. V jedné jeho zkamenělé kostře se našly zbytky ještěrky. 44.

30 dInosauři − allosaurus
Allosaurus byl dlouhý až 12 metrů a mohl vážit až 2 tuny. Patřil mezi dravé dinosaury, kteří lovili ve smečkách. 45.

31 dInosauři − megalosaurus
Megalosaurus byl prvním vědecky pojmenovaným dinosaurem (v roce 1824). Velká lebka dravého masožravce byla odlehčena otvory v horní čelisti. 46. Byl dlouhý 9 metrů.

32 dInosauři − cryolophosaurus
Cryolophosaurus měl jedinečný hřeben s malými rohy, který sloužil jako zbraň i jako ozdoba pro období námluv. 47. 48.

33 dInosauři − lufengosaurus
Dlouhokrký Lufengosaurus byl první rekonstruovaný dinosaurus, byl vystaven v Číně. Byl dlouhý 5 až 7 metrů. 50. 49.

34 dInosauři − camarasaurus
Camarasaurus byl dlouhý 18 metrů. Pohyboval se ve stádech. Jeho hmotnost 20 tun ho chránila před útoky nepřátel. 51.

35 dInosauři − diplodocus
Diplodocus byl dlouhý 26 metrů. Pro odlehčení kostry měl částečně duté obratle. 52.

36 dInosauři − brachiosaurus
Brachiosaurus byl dlouhý 23 metrů a vážil 80 tun (což je 12 slonů). Měl dlouhý krk a živil se podobně jak dnešní žirafa − listy stromů. 54. 53.

37 dInosauři − mamenchisaurus
Mamenchisaurus (délka 22 metrů) měl nejdelší krk ze všech, měřil více než polovina celého jeho těla a byl z 19 velmi dlouhých obratlů. 56. 55.

38 dInosauři − Apatosaurus
Apatosaurus měřil 22 metrů a vážil 30 tun. 24.

39 dInosauři Seismosaurus byl dlouhý 38 metrů a vážil více než 100 tun.
57. 58. Lesothosaurus byl malý, 90 cm vysoký býložravý ještěr.

40 dInosauři − dryosaurus
Dryosaurus měl holenní kosti mnohem delší než stehenní, což mu umožňovalo rychlý pohyb. Byl dlouhý 3 metry. 59.

41 dInosauři − stegosauři
Všichni stegosauři byli býložraví. Měli malou hlavu, ohromné tělo a těžký ocas zakončený dlouhými ostrými ostny. 62. Scelidosaurus 60. Tuojiangosaurus

42 dInosauři − stegosaurus
Tento jurský veleještěr měřil 9 až 12 metrů, vážil 5 tun, byl býložravec a jeho mozek měl velikost vlašského ořechu. Zadní nohy měl 2 x delší než přední. 23.

43 Dinosauři − kentrosaurus
Kentrosaurus byl menší než stegosaurus (měřil 5 metrů), ale velmi dobře vyzbrojený ostny v oblasti ocasu a beder. 5.

44 Porovnání velikosti stegosaurů
61. Huayangosaurus, 2. Hesperosaurus, 3. Stegosaurus, 4. Wuerhosaurus, 5. Gigantspinosaurus, 6. Tuojiangosaurus, 7. Lexovisaurus, 8. Kentrosaurus

45 Ptáci − Archaeopteryx lithographica
Jeho kostra byla objevena v Bavorsku. Měřil zřejmě 50 cm a vážil 1 kg. Měl ozubené čelisti, drápovité prsty, dlouhý ocas. Vyvinul se z plazů. Živil se rybami a drobnými savci. 21. 22.

46 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS ŠVECOVÁ, M.; MATĚJKA, D. Přírodopis 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň : Fraus, ISBN CÍLEK, V.; MATĚJKA, D. Přírodopis IV pro 9. ročník základní školy. 1. vyd. Praha : Scientia, s. r. o., pedagogické nakladatelství, ISBN STRÁDALOVÁ, V. Dinosauři. 1. vyd. Košice : Euromedia Group, ISBN X. Michel Mathia. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 1. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < _Stream_in_the_Jura_Mountains_(The_Torrent),_oil_on_canves,_ jpg> 2. Carl Malamud. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 3. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ne_modification_w-_selected_species_of_Dinosauria.png> 4. NobuTamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 5.

47 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS NobuTamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 6. Sage Ross. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < CN_140,_September_12,_2008.jpg> 7. Amadscientist. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 8. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 9. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < שומבלע. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < tory_system_01.JPG> 13.

48 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS KENPEI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < KENPEI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Martina Pauerová. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Liné1. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Jeffrey O. Gustafson. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ustill. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

49 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Rama. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < F. John. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

50 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ghedoghedo. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < kaelin. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

51 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ДиБгд. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < g> 43. Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

52 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < LadyofHats. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <  ДиБгд. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < OnFirstWhols. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < > 48. Debivort. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FarleyKatz. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Dmitry Bogdanov. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

53 Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 27. 9. 2011 mezi 12. 00 a 23
Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne mezi a , DOSTUPNÉ Z WIKIMEDIA COMMONS Nobu Tamura. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 53. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 54. Steveoc 86. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Robert Lawton. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 56. Mathiasrex. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Ala z. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 59. Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Conty. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 61. Ballista. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "HISTORIE ZEMĚ 4 DRUHOHORY 2 jura"

Podobné prezentace


Reklamy Google