Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a: Mgr. Jana Presová Ověřil/a: Mgr. Jana Presová

2 Název výukového materiálu: Zvukové jevy - 8. ročník Vzdělávací obor: fyzika Tematický okruh: Zvukové jevy Téma: 3.3. Prostředí, kterým se zvuk šíří; rychlost zvuku Stručná anotace: Prezentace shrnující nejdůležitější informace o prostředích, kterými se zvuk šíří či nešíří, dále pak o rychlosti zvuku v různých látkových prostředích.

3 3.3. Šíření a rychlost zvuku ZZZZvuk se šíří každou pružnou látkou pevnou, kapalnou i plynnou. Nešíří se vakuem!!! Prostředí, kterým se zvuk šíří k našemu uchu je většinou vzduch. Ale i jiné látky mohou vést zvuk, např. pod vodou slyšíme nárazy vln na pobřeží. Vlak slyšíme přijíždět dříve než jej vidíme, protože zvuk vedou i koleje.

4 Je rychlost zvuku všude stejná?  Rychlost zvuku závisí na:  druhu prostředí  teplotě prostředí … s rostoucí teplotou roste i rychlost zvuku

5 Rychlost zvuku  Pří teplotě 0°C je rychlost zvuku ve vzduchu asi 332 m/s.  Při teplotě 20°C je rychlost zvuku:  ve vzduchu asi 340 m/s (asi 1225 km/h)  ve vodě asi 1460 m/s  v oceli asi 5000 m/s V letectví: Machovo číslo M = poměr rychlosti letu k rychlosti zvuku, přičemž M = 1 je rychlost zvuku … 1225 km/h.

6 Rázová zvuková vlna  Rázovou vlnu, která doprovází předmět letící nadzvukovou rychlostí, už slyšeli mnozí, ale málokdo ji viděl.  Na obrázku je vidět přechod do nadzvukové rychlosti, který může být občas doprovázen i viditelným efektem, kdy dojde ke kondenzaci vodních par do drobných kapiček mlhy.

7 Zdroje – texty a obrázky Učebnice fyziky pro 8. ročník základní školy –R. Kolářová, J. Bohuněk; nakladatelství Prometheus 1999 –K. Rauner, J. Petřík, J. Prokšová, M. Randa; nakladatelství Fraus 2006 –Z. Lustigová; nakladatelství Fortuna 1999 –J. Maršák; nakladatelství Kvarta Praha 1993 Pracovní sešit k učebnici fyziky pro 8. ročník základní školy –K. Rauner, J. Petřík, J. Prokšová, M. Randa; nakladatelství Fraus 2006 –M. Macháček; nakladatelství Prométheus 1994 –J. Bohuněk; nakladatelství Prometheus Přehled učiva fyziky –S. Pople a P.Whitehead, nakladatelství Svojtka&Co. 1999 Fyzika - přehled učiva základní školy –J. Vachek, nakladatelství SPN 1978 Fyzika I. a II. –Z. Horák a F. Krupka, nakladatelství SNTL/ALFA, 1976 –Z. Horák a F. Krupka, nakladatelství SNTL/ALFA, 1976 Fyzika – ilustrovaný přehled –Ch. Oxlade, C. Stockley aj. Werheim, nakladatelství Blesk Ostrava 1994 Internetová encyklopedie - wikipedie wikipedie

8 Internetové zdroje: www.vossost.cz www.cez.cz www.zslado.czwww.zslado.cz fyzika.jreichl.com – elektronická encyklopedie fyziky fyzika.jreichl.com www.zslado.czfyzika.jreichl.com www.keveney.com/www.keveney.com/ – animované motory www.keveney.com/ www.techmania.czwww.techmania.cz – články o fyzice, významných vědcích a vynálezcích www.techmania.cz web.svf.stuba.skweb.svf.stuba.sk – slovenský web FYZIKA ŤA VOLÁ, videa, animace, pokusy, obrazové úlohy web.svf.stuba.sk www.fyzikaonline.czwww.fyzikaonline.cz – prezentace a programy ze ZŠ Sokolovská Liberec www.fyzikaonline.cz www.techmania.cz/edutorium www.fyzikahrou.cz a další, některé z nich jsou obsaženy v poznámkách této prezentace, zbývající najdete v sekci Použitá literatura a další zdroje


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2769 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2: přírodní vědy - inovace Vypracoval/a:"

Podobné prezentace


Reklamy Google