Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, s pověstí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, s pověstí."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, s pověstí o drásovském mlýnu. žák dokáže lokalizovat místo děje na mapě. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák porozumí čtenému textu, převypráví pověst vlastními slovy. Pracuje s mapou, vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku 2.9.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu - Hastrman Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_462, 24. sada, ČJ3

2 POVĚSTI Z REGIONU O HASTRMANOVI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Další místní pověst vypráví o hastrmanovi. U stavidla směrem k Malhostovicím býval hastrman. Uměl se změnit v rybu nebo v žábu, ale nejčastěji sedával jako malý mužíček v zeleném kloboučku a kabátku. Ze šosu mu kapala voda. Při svitu měsíce seděl na stavidle a zašíval. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Jednou šel kolem stavidla strýc Vostál a viděl, jak hastrman ztratil jehlu. Hastrmanský mužíček ji začal hned hledat a pravil: „Sviť měsíčku, ztratil jsem šídlo. A měsíček mu na to odpověděl: „Mínil-li bych, svítil bych, nemínil-li bych, nebyl bych.“ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Splav u Malhostovic, dříve z potoka Lubě vedla strouha k drásovskému mlýnu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6

7

8 Drásovský mlýn, ke kterému vedla kolem lípy strouha s náhonem. Ten už dnes neexistuje. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9

10

11 Odpověz na otázky: 1. Jaký je název pověsti? 2. Které vesnice se pověst týká? 3. Mezi kterými vesnicemi se nachází splav? 4. Vysvětli, co byla strouha ke mlýnu, k čemu sloužila? 5. Víš, kde je v Drásově bývalý mlýn? 6. Pověst krátce převyprávěj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12 Použité zdroje: BEDNÁŘ, J. Paměti obce Drásova. Vlastním nákladem. Brno : Typos, 1932. Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 30.10.2011 Mapa Drásov a okolí – autor B. Fillová – PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.486313&y=49.336802&z=12&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, s pověstí."

Podobné prezentace


Reklamy Google