Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi."— Transkript prezentace:

1 Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi.
Tento potok tří jmen protéká naším krajem už od pradávna.Razí si cestu skalami, plyne mírnými i hlubokými údolími v Polabské rovině. Pramení jako Anenský potok v malém jezírku pod dubem (asi dvousetletým) na návsi vesničky Kochánov poblíž Uhlířských Janovic.

2 Přibírá další přítoky a vlévá se do malebného a rozlehlého chovného rybníka Vavřinec(84 ha). Odtud již vytéká jako potok Vavřinecký, opět přibírá přítoky, prodírá se lesem přes romantický mlýn Davídkov, pocházející ze 14. stol.

3

4 O několik kilometrů dál omývá stráně dvou starých slovanských hradišť s názvem „Na šancích“. Míjí naleziště stébelnaté ruly v obci Doubravčany. Dále protéká lesem a míří k Zásmucké bažantnici.

5 Pod bažantnicí tvoří zamokřené louky četné tůně s výskytem chráněných živočichů – kuňka ohnivá, skokan křehotavý a skokan hnědý

6 První z barokních mostů z 18. stol
První z barokních mostů z 18. stol. Otvírá vstup do oblasti „Vlčí Důl“, chráněnou přírodní stezku. Potok má zde kamenité dno se zarostlými břehy lemovanými olšemi. Tvoří četné peřeje, vodopády a stává se útočištěm různých druhů živočichů.

7

8 Druhý barokní most se nachází před obcí Toušice, zde voda stéká přes kamenné slapy, tvoříc krásné peřeje. Za Toušicemi náš potok vtéká do dalšího chovného rybníka Strašík (10 ha). Od tohoto místa nese potok název Kouřimka.

9

10 Pod rybníkem Strašík u hradiště Stará Kouřim si voda prolámala ve skalách nejhlubší koryto a spěchá kolem starobylých mlýnů „Pášova a Bukačova“ až k „Panskému mlýnu“, kde přibrala Ždánický potok nebo-li Střebovku, ta poháněla další mlýn „Fortna“.

11

12 Zesílena několika potůčky postupuje Kouřimka ke Klášterní Skalici, Žabonosům a zde přibírá potok Bečvárku. Odtud již nese název Výrovka. Protéká dále Plaňany, Vrbčany, Chotuticemi a v Radimi míří k zámku, kde se přes ni klene most.

13

14 Dál široký tok protéká Polabskou nížinou mezi Poděbrady a Sadskou, přijímá poslední z větších přítoků „Šemberu“ u vsi Kostomlátky pod Nynburkem malebná říčka Výrovka vtéká do Labe.

15


Stáhnout ppt "Romantická cesta potoka Kouřimky od pramene až k Labi."

Podobné prezentace


Reklamy Google