Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci."— Transkript prezentace:

1 Trombocyty O. Bürgerová

2

3

4

5 Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci

6 Charakteristika: Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze). Trombocyty neboli krevní destičky jsou bezjaderné formované krevní elementy, které mají nezastupitelnou úlohu při zástavě krvácení (hemostáze).hemostáze Fyziologické hodnoty: Fyziologické hodnoty: 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví. 150–300 · 10 9 trombocytů v 1 litru krve – nezávisí na věku ani na pohlaví.krve Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. Pokles počtu destiček pod fyziologickou mez se označuje jako trombocytopenie, vzestup jako trombocytóza. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině. 2/3 trombocytů se nachází v cirkulaci, 1/3 ve slezině.slezině

7 Trombopoéza: Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů Jejich životnost je přibližně 12 dní Jejich životnost je přibližně 12 dní

8 Charakteristika: Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000 – 400 000 / mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínem B12. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000 – 400 000 / mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínem B12. Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost Trombocytopenie – snížené množství -> krvácivost Trombocytopatie – poškozené trombocyty

9 Trombocytopoéza Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek. Trombocyty žijí 9–12 dní a většina zaniká tak, že je pohlcena endotelem cév(slezina) Vývoj megakaryocytů ve dřeni (megakaryocytopoeza) je stimulována trombopoetinem(játra) a ovlivňována řadou dalších látek. Trombocyty žijí 9–12 dní a většina zaniká tak, že je pohlcena endotelem cév(slezina) trombopoetinem Z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček. Z jednoho megakaryocytu vznikne až 5000 krevních destiček.

10 Morfologie a metabolismus Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a Jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukózaV destičkách nacházíme 3 typy granul Trombocyty jsou nejmenší krevní elementy, mají tvar disků o průměru 2–4 μm, tloušťce 0,5–1 μm a Jsou bezjaderné (proto v nich neprobíhá proteosyntéza), ale obsahují organely jako např. mitochondrie a Golgiho aparát (mají velmi intenzivní metabolismus). Zdrojem energie je glukózaV destičkách nacházíme 3 typy granulproteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukózaproteosyntézamitochondrieGolgiho aparát glukóza alfa granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, alfa granula obsahují: von Willebrandův faktor (vWF), destičkový faktor 4, denzní granula obsahují: ADP, ATP, Ca2+, serotonin, … denzní granula obsahují: ADP, ATP, Ca2+, serotonin, …serotonin lyzosomy obsahují lyzosomální enzymy lyzosomy obsahují lyzosomální enzymy lyzosomy Látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. Látky z destičkových granul se uplatňují při vazokonstrikci v místě poranění, hemokoagulaci a následné reparaci poraněné cévy. Destičkové fosfolipidy představují tzv. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů. Destičkové fosfolipidy představují tzv. destičkový faktor 3. pro aktivaci některých koagulačních faktorů.

11 Funkce: Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Adheze – destičky přilnou na poraněním obnažený subendoteliální kolagen. Při adhezi se uplatňuje von Willebrandův faktor. Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Agregace – destičky agregují prostřednictvím fibrinogenu Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Konstrikce – díky kontraktilním bílkovinám dochází ke změně tvaru destiček a uvolnění účinných látek. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace. Tvorba trombu → vzniká bílý neboli destičkový trombus (provizorní hemostatická zátka). Jeho další přeměny jsou součástí procesu hemokoagulace.trombuhemokoagulacetrombuhemokoagulace Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. PDGF (Platelet Derived Growth Factor, destičkový růstový faktor), které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně. Hojení – trombocyty obsahují látky jako např. PDGF (Platelet Derived Growth Factor, destičkový růstový faktor), které mají proliferativní účinky a uplatňují se při regeneraci poraněné tkáně.


Stáhnout ppt "Trombocyty O. Bürgerová. Cíle: Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Popsat stavbu a vývoj krevní destičky Pochopit funkci Pochopit funkci."

Podobné prezentace


Reklamy Google